https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниПриключи реставрацията на гробницата на Захари Стоянов

Приключи реставрацията на гробницата на Захари Стоянов

Приключи реставрацията на гробницата на Захари Стоянов в Парка на възрожденците. Изцяло е подменен покривът, отводнителните елементи, оградата около самата гробница и са реставрирани паната от масивно ковано желязо. За близо година е извършена сериозна дейност по укрепване на основата на самата конструкция и са направени дълбочинни сондажи от около 12 метра, за да бъдат изградени пилоти.

Докато преди гробницата беше изолирана и трудно достъпна, сега с новоизградената алея, тя става една част от общ архитектурен ансамбъл, заедно с паметната плоча на Иван Ведър. Реконструкцията стана възможна благодарение на дарения на русенци, които се включиха с материали, техника и собствени сили и средства. Като стойност дейностите се оценяват на близо 60 000 лева.

Мястото няма да се превръща в туристическа атракция. То е укрепено и възстанови, за да се запази във времето. Засега единственото, което е останало автентично и все още не е сменено е мраморната плоча над входа на гробницата с имената и годините на раждане и смъртта на Захари Стоянов. Не е ясно дали тя ще бъде подменена с нова или желанието на дарителите е да остане в автентичния си вид.

Предстоят довършителни дейности във вътрешността на самата гробница. За съжаление стенописите са в изключително лошо състояние и са останали само няколко частични сегмента от тях.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X