https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораЩъркели избраха необичайно място за отглеждане на малките си в Русе

Щъркели избраха необичайно място за отглеждане на малките си в Русе

Двойка от защитения вид бял щъркел (Ciconia ciconia) е избрала необичайно място да отгледа малките си тази година в Русе. През пролетта те бързо изградили „нов дом“ върху стрелата на багер, собственост на фирма „Берус“ ООД, която е оператор на Регионално депо – Русе.

Сигналът е подаден от управителя на фирмата, който е заявил желание да използва техниката. Експерти по биологично разнообразие на екоинспекцията извършиха вчера проверка на място, като установиха две млади птици в гнездото, които все още не могат да летят.

Законът за биологичното разнообразие категорично забранява обезпокояването на защитени видове птици, както и преместване на гнездо им, особено през размножителния период. На управителя на фирмата са дадени предписания да не се правят опити за преместване на гнездото до отлитане на младите екземпляри. Необходимо е операторът да подаде заявление до министерството на околната среда и водите за преместване на гнездото, за което се издава специално разрешително с указания.

Белите щъркели използват и депата за отпадъци за хранителна база. Вероятно става въпрос на новосформирала се двойка, който е използвала удобно за нея място, в близост до депото.

Като повечето едри птици, белият щъркел образува двойки за цял живот. За разлика от лебедите, които целогодишно са неразделни, белият щъркел е с по-свободолюбив нрав. След като отгледат малките, мъжкият и женската се разделят и зимуват на различни места. Там те не се размножават и нямат причина да са заедно. Напролет ги събира отново гнездото. Първи се връща мъжкият, а след няколко дни – и женската.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X