https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаАсен Василев: Заварихме хазната на дефицит от 1,2 млрд. лв., в момента...

Асен Василев: Заварихме хазната на дефицит от 1,2 млрд. лв., в момента е на излишък

„Проблемите, свързани с неправилното бюджетиране, вече са решени и вече имаме бюджет, който е адекватен – с 3% дефицит, запазени и надградени социални плащания и без увеличение на данъчната тежест“, каза на пресконференция финансовият министър Асен Василев.

„Нещо повече – новите ръководства на НАП и Митници за последните малко под 60 дни успяха да съберат около 2 млрд. лв. повече приходи, отколкото държавата направи разходи“, посочи Василев.

„Заварихме хазната на дефицит от 1,2 млрд. лв. В момента тя е на излишък от 500 млн. лв. Това показва, че тези средства винаги са били там, въпросът е да се съберат данъците“, обясни още той.

Що се отнася до Плана за възстановяване и устойчивост Асен Василев заяви, че голяма част от законите вече са били приети от парламента.

„Част от тях са приети на първо четене и чакат на второ четене. Част от законите, които не бяха разработени като този за енергетиката, са разработени и качени за обществено обсъждане с идеята в началото на септември да влязат в парламента. Целта, която сме си поставили, е до края на септември всички закони по Плана за възстановяване и устойчивост, свързани с второ плащане, да бъдат приети“, обясни финансовият министър.

Освен това в ускорени срокове се работи с останалите мерки, които не са законодателни, така че почти всички да са готови до края на септември.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X