https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиИнцидентиВръщат колите от разклона за "Дунарит" към Николово заради бушуващия пожар

Връщат колите от разклона за “Дунарит” към Николово заради бушуващия пожар

Пожар в сухи треви и храсти в труднодостъпен терен пламна този следобед в района на Николово. Заради огъня движението на автомобили от разклона за военния завод „Дунарит“ към Николово е спряно, а колите се връщат обратно. Основните усилия са насочени към ограничаването на огъня да не достигне до къщите във вилната зона и „Дунарит“.

Притесненията са, че пожарът може да се прехвърли през пътя и да се насочи към военния завод. Затова тревите покрай пътното платно се мокрят постоянно с вода от водоноски.

На място са изпратени общо 6 специализирани противопожарни автомобила със служители от Първа, Втора РСПБЗН и ССОД. Изпратени са и полицейски екипи за съдействие. Те са подсилени с техника, трактори и водоноски, осигурени от кмета на Николово Златан Ванев чрез земеделските кооперации.

Към 17:00 часа пожарът е ограничен от три страни за да не отива към езерото Липник, къщите и пътя. „В момента пожарът е локализиран, разпространението е спряно на три места. Остава единствено най-незастрашеното място, което сме го оставили, да се разпространява към слънчогледова нива. В момента, когато ограничим другите разпространения, ще насочим силите и натам. Засега няма опасност за къщите и вилите, но обстановката е динамична. Ангажирани са хора от Горското стопанство, „Дунарит“, общината и др.“, каза за Русе Медиа началникът на пожарната комисар Светослав Войчев.

Кметът на Николово Златан Ванев определи ситуацията като много лоша, тъй като са избухнали едновременно два пожара. Първоначално се е получил сигнал към 14:20 часа за района, който е по-близо до езерото, а след това, че гори и в други части на местността.

„Много лоша ситуация, вилна зона долу гори, страх ме е да не отиде пожарът до къщите на хората. Тук в момента, ако прехвърли това нещо, там е завод „Дунарит“. Пазим да не прехвърли пътя“, обясни Ванев.

Към момента няма данни за пострадали или засегнати къщи. Пожарникарите правят обход и организират дежурство, за да наблюдават за евентуални вторични запалвания. Според Държавното ловно стопанство няма засегнати части от горския им фонд. Те също ще се включат в дежурството и наблюденията с пожарникарите.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X