https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноРуските депутати слизат от западните лимузини и минават на "Москвич" след призива...

Руските депутати слизат от западните лимузини и минават на “Москвич” след призива на Путин

Депутатите от долната камара на руския парламент – Държавната дума, доброволно ще се откажат от беемветата и мерцедесите, които сега използват служебно, и ще минат на руски марки, съобщи руската агенция “Интерфакс” в петък, като се позова на председателя на Думата.

“Трябва да започнем от себе си. Обсъдихме с ръководителите на фракциите на Държавната дума въпроса за използването на местни автомобили от депутатите. Всички подкрепят това решение. Съгласихме се, че депутатите ще използват автомобили “Москвич”, “Лада”, “Аурус”, заяви Вячеслав Володин пред репортери.

Към парка ще бъде добавена и “Волга”, когато производството на тази марка бъде подновено в Русия.

Володин не уточни кога ще се осъществи подмяната на автопарка на парламента, но това може да не е скоро, тъй като ще трябва да се обяви обществена поръчка.

В четвъртък руският президент Владимир Путин, заяви, че държавните чиновници трябва да използват като служебни автомобили само руски марки, за да подкрепят местното производство и призова да не се обявяват повече обществени поръчки за купуването на западни автомобили. Той разказа, че повечето министерства продължавали да искат западни автомобили но че “тази прекрасна бюрокрация трябва да разбере, че трябва да се стремим към развитието на местни марки”.

След началото на войната в Украйна ЕС въведе санкции на износа на произвеждани в Европа електрически и хибридни автомобили и камиони, като през пролетта към ограниченията бяха добавени и всички нови или употребявани луксозни автомобили с обем на двигателя над 1900 куб. см.

Почти всички чуждестранни производители на автомобили затвориха заводите си в Русия, ограничавайки бизнеса си в страната.

Освен, че ще ходят на работа с руски автомобили депутатите ще трябва да наемат такива и когато пътуват в избирателните си райони, поясни шефът на Думата.

Володин даде пример със себе си, като каза, че служебно използва луксозната марка на “АвтоВАЗ” – Aurus, а в извънработно време кара автомобил “Москвич 3”.

Той определи новия “Москвич”, който беше пуснат през ноември на мястото на завода на “Рено” в Москва като “Добра кола. Просторен, икономичен и надежден”, пише “Интерфакс”.

“Ние подкрепяме решението на нашия президент. Националната автомобилна индустрия се нуждае от помощ и подкрепа от държавата. Въз основа на това руските компании ще могат бързо да стартират производството на различни местни марки автомобили”, каза председателят на Държавна дума.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X