https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоНАП Русе: Българите в чужбина могат през отпуската в родината да...

НАП Русе: Българите в чужбина могат през отпуската в родината да актуализират здравноосигурителния си статус

За българите в чужбина в сайта на НАП има посочен специален телефон за връзка и консултации с експерти на агенцията +359 2 9859 6801 / https://nra.bg/wps/portal/nra/kontakti/constacts /.

Той ще им бъде полезен, преди завръщането за отпуска в България, което мнозина русенци използват, за да уредят различни данъчни и осигурителни задължения. Най-често те актуализират своя здравноосигурителен статус, за което е необходимо да имат предвид няколко неща.

За да бъдат освободени от плащане на здравноосигурителни вноски българските граждани, живеещи в държава извън ЕС, трябва да отговарят на няколко условия – да са били в чужбина най-малко 183 дни през една календарна година и да са подали в офиса на НАП по постоянен адрес Заявление за напускане на страната. Така, те могат да бъдат освободени от плащането на здравноосигурителни вноски у нас и за минали периоди.

За да възстановят здравноосигурителните си права при връщане в България – сънародниците ни, пребивавали в страни извън ЕС, подават в НАП друго заявление – за завръщане. Към него се представят и документи, които доказват, че са били в чужбина повече от 183 дни през всяка календарна година. Здравноосигурителните права на тези лица могат да се възстановят по два начина: след изтичане на шест последователни месеца, през които те се осигуряват за здраве в България или веднага, като в този случай, освен че заплащат дължимите от тях месечни здравноосигурителни вноски, те трябва да платят и еднократно 12 здравноосигурителни вноски върху минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се лица.

След приключване на трудовата си дейност българите, работещи в друга държава от Европейския съюз е необходимо да представят в НАП формуляр S041, който може да бъде изискан и чрез РЗОК. За конкретните посочени във формуляра периоди, не се дължат здравноосигурителни вноски в България.

Българските граждани, които са  граждани и на друга държава и не живеят постоянно у нас (повече от 183 дни през календарната година живеят в чужбина), не подлежат на задължително здравно осигуряване в България. Те могат да декларират, че не дължат здравноосигурителни вноски за минали години с декларация по образец. Към нея се прилагат: документ, удостоверяващ, че са граждани на друга държава и документ, че са били в чужбина повече от 183 дни през всяка една календарна година.

Повече информация и консултации за попълване на всички видове данъчни и осигурителни декларации може  да се получи от инфоцентъра на НАП и със запитване по интернет на адрес [email protected]. За кореспонденция, подписана с електронен подпис трябва да се използва мейл [email protected], като размерът на кореспонденцията, изпращана по него към НАП, е ограничен до 10 MB.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X