https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноУмни чорапи улесняват грижата за хора с деменция

Умни чорапи улесняват грижата за хора с деменция

Пациентите с деменция могат да продължат да живеят у дома и да получават необходимите грижи, когато имат нужда от тях, благодарение на нов вид умни чорапи.

Според изследователи от Ексетърски университет в Девън, Великобритания тези интелигентни чорапи, работещи с изкуствен интелект, следят сърдечния ритъм, потенето и движението на хората, които ги носят, съобщи „The Byte”.

“SmartSocks” (умни чорапи) ще позволят на лицата, полагащи грижи за уязвими хора, да идентифицират кога последните са в беда. Тестовете на новите чорапи от технологичния стартъп Milbotix ще започнат скоро както в домове, така и в старчески заведения.

За разлика от тракерите, които понастоящем се използват за подобни цели, SmartSocks изглеждат точно като истински чорапи, което премахва стреса и дискомфорта от обемистите монитори, които пациентите често не желаят да носят. Те дори могат да се перат в пералня, не се нуждаят от зареждане и могат да проверяват когнитивното състояние на пациентите, което сегашните устройства не могат да правят.

Чорапите са изобретени в сътрудничество между изследователи от Milbotix и Университета на Ексетър. Изобретателят на SmartSock д-р Зик Стър, който е и главен изпълнителен директор на Milbotix, измисля концепцията, след като става свидетел на битката на своята прабаба с деменцията.

“Идеята за SmartSocks ми хрумна, докато работех като доброволец в дом за хора с деменция. Настоящият продукт е резултат от задълбочени изследвания, консултации и разработки”, заяви д-р Стър.

Второ проучване на устройството се провежда от Центъра за изследване на грижите и технологиите към Британския институт за изследване на деменцията към Имперския колеж в Лондон, като целта е да се създаде услуга за “умен дом”, наречена Minder, която да позволи на пациентите с деменция да живеят у дома.

Вече е в ход проучване с използването на изобретението в реални условия, в което участват 15 души, живеещи у дома с деменция.

Сара Даниелс, ръководител на отдела за здравеопазване и социални грижи в Центъра за изследвания и технологии в областта на грижите за хора с увреждания, подчерта, че технологията е “вълнуващо” развитие в един все по-важен сектор.

“Тези устройства бързо се превръщат в изключителен метод за наблюдение на здравето и активността”, каза тя.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X