https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноМетеорният поток Персеиди достига своя пик

Метеорният поток Персеиди достига своя пик

Дойде времето, когато можем да видим най-зрелищният звездопад през годината. Пикът на метеоритният поток “Персеиди” тази година е 12 август, но падащите звезди могат да бъдат наблюдавани и през съседните нощи, когато активността също е достатъчно голяма.

Обикновено в максимума на Персеидите, считани за едни от най-впечатляващите метеорни потоци благодарение на яркостта и скоростта на “падащите звезди”, се виждат около 100 метеора на час.

Тази година също се очакват около до около 100 метеорита в час.

Условията за наблюдение ще са близки до перфектните заради факта, че луната е във фаза няколко дни преди новолуние и практически няма да осветява нощното небе.

Метеорите от този поток са наречени Персеиди, тъй като по време на максималната им активност точката от която изглежда, че навлизат в земната атмосфера, наречена радиант, се намира около звездите в съзвездие Персей.

Персеидите са частици, изхвърлени от кометата Суифт-Тътъл по време на многобройните й преминавания през вътрешната част на Слънчевата система.

Падащите звезди от метеорния поток Персеиди могат да се наблюдават от края на юли до около 20 август, но в нощите 9-14 август активността е най-голяма.

Звездният дъжд може да се наблюдава с просто око. Астрономите предупреждават, че биноклите може да помогнат, но също така ще ограничат обзора до по-малка част от небето.

Родоначалник на Персеидите е кометата Суифт-Тътъл. Всяка година през август Земята пресича този рой малки прашинки. В зависимост от химичния си състав метеорите изгарят в атмосферата с различен цвят, но специално Персеидите са синкаво-бели, по-рядко жълтеникави. Частиците изгарят на около 100 километра над земната повърхност. Те се движат със скорост между 30 и 70 км. в секунда, като Персеидите са сред най-бързите метеори, движещи се с около 60 км. в секунда. Влетяла в атмосферата, такава частица става видима само за части от секундата.

Според старинните поверия метеоритният дъжд носи щастие и късмет.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X