https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоМного малко са тези, които са използвали данъчните облекчения за домашен ремонт

Много малко са тези, които са използвали данъчните облекчения за домашен ремонт

Възможността да спестиш част от дължимите данъци винаги изкушава, особено когато това може да стане легално. От няколко години държавата дава възможност хората да си намалят данъчната основа, върху която се изчисляват дължимите данъци от доходите им, ако са правили домашен ремонт.

Сумата е ограничена не само по размер, но и единствено върху заплащането за труда на майстора. Разбира се, основната цел, която се преследва тук, е още един бранш, в който доходите са в сивия сектор, да започне да изсветлява.

Данъчното облекчение бе въведено за пръв път за доходите през 2021 г. То предвижда всеки, извършил домашен ремонт, да може да приспадне от данъчната си основа до 2 хил. лв. Като, разбира се, трябва да има издаден документ за този разход и той може да е само за труд на майстора, но не и за покупка на строителни материали или обзавеждане.

Друго изискване е ползващият облекчението да е собственик или съсобственик на имота, за който се ползва. Отстъпката от данъците не важи за фирмени ремонти.

По данни на Националната агенция за приходите, през 2021 г. от данъчно облекчение за извършени ремонти и подобрения на дома са се възползвали малко над 850 души, като общата сума, с която е намалена данъчната им основа, е почти 1.4 млн. лв.

През 2022 г. това са направили 860 души, като общата сума, с която е намалена данъчната им основа, е близо 1.5 млн. лв.

В същото време това са и годините, в които домашните ремонти буквално избухнаха. Магазините за строителни материали бяха непрекъснато пълни, тъй като заради ограниченията в пандемията много хора решиха да инвестират спестените от пътувания и други развлечения средства в подобрения на дома си.

През последните години, още преди инфлацията, цените на строителните материали и стоките за оборудване на дома, се повишиха значително. Първо заради пандемията и нарушените вериги на доставки, после заради търсенето, а накрая и заради инфлацията. Строителните предприемачи изчислиха, че в техния бранш тя е 25% – отчетена в средата на 2022 г. спрямо предходната.

В същото време цените на труда в строителството драматично се промениха, като повишението там започна далеч преди пандемията и темпът му на нарастване надхвърля този на материалите.

Представители на бранша казват, че ако допреди цената на труда е била половината от стойността на материала, то сега трудът е двойно по-скъп от материала. Това обяснява и високите разходи за труда на майсторите, които са и основните при ремонта на дома.

Колко ще струва един ремонт зависи от много фактори, а фирмите, които са на светло, предлагат оферти след оглед на конкретния обект, който ще се ремонтира. Някои от тях имат дори калкулатори, с които потребителите при зададени параметри могат да придобият приблизителна представа за сумата, която ще им е нужна.

От такива калкулатори лесно може да се установи, че обработката на стените – грундиране, шпакловка, шлайфане и боядисване с латекс, без стойността на употребените материали, надхвърля сумата, която данъкоплатците могат да си приспаднат от данъчната основа, или около 2500 лв.

В същото време тъкмо заради сериозното поскъпване на тези услуги все повече хора се опитват някои неща сами да си свършат – практика много разпространена в миналото. Според последните данни на “БНП Париба Лични финанси” за периода ноември 2022 г. – април 2023 г. при кредитите за ремонт на дома се наблюдава лек спад от 2.4% на средните суми на заявленията – до 11 465 лв. Спадът е на годишна база и експертите на банката го обясняват тъкмо със засилващата се тенденция българите да извършват сами част от работата по ремонтите заради растящите цени на услугите в този сектор и да купуват предимно материали и консумативи.

По данни на НАП над 5500 дружества са подали годишен отчет за дейността за 2022 г. Те декларират, че се занимават с полагане на мазилки, монтаж на дограма и дърводелски работи, полагане на облицовки и настилки, боядисване и стъклопоставяне и др.

В същото време работещите самостоятелно майстори са мнозинство и ползвалите труда им касова бележка никога не са виждали.

Приходната администрация посочва, че с цел анализ на риска в бранша е проведено национално представително изследване за потреблението на специфични видове продукти и услуги, което включва и услугите по ремонт в домовете на населението.

От обобщените данни се установява, че в 66.5% от случаите ремонтните дейности се извършват от фирми или физически лица, без да е ясно регистрирани ли са по Търговския закон, самоосигуряващи се лица ли са, или работят без регистрация, посочват от НАП.

Подчертават, че е налице риск от непълно деклариране на доходи от задължените, занимаващи се с ремонти по домовете. От направената анкета сред населението пък се разбира, че в 75% от случаите не са издавани финансови документи за извършените услуги.

Тази статистика е малко вероятно да изненада някого. От НАП посочват, че извършват непрекъснато наблюдение на различни браншове и освен това предприемат “необходимите действия за подобряване на фискалната дисциплина и спазване на законодателството от страна на гражданите и дружествата”.

Недекларираните доходи водят не само до неплатени дължими данъци, но също и на здравни и социални осигуровки.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X