https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоДнес е Национален ден на спасението, отдаваме почит на медици, полицаи и...

Днес е Национален ден на спасението, отдаваме почит на медици, полицаи и доброволци, загинали при спасяване на човешки живот

В Деня на спасението, който се отбелязва на 15 август, с едноминутно мълчание ще бъде отдадена почит към лекари, медицински сестри, полицаи и доброволци, загинали при спасяването на човешки живот.

Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа, предимно след извършване на тежки нощни операции, катастрофи с линейки и др. Сред почитаните са и полицаи, минни спасители и доброволци, изгубили живота си, спасявайки други хора.

След избухването на пандемията от COVID-19 към черните списъци са добавени имената на над 120 лекари, медицински сестри, фелдшери и шофьори на линейка, помогнали на болни от коронавирусната инфекция, но загубили битката за собствения си живот.

Денят на спасението е инициатива от 2005 г. на д-р Тотко Найденов, главен редактор на вестник „Български лекар”, с подкрепата на Военномедицинска академия и със съдействието на Министерството на здравеопазването, Българския лекарски съюз, Българския Червен кръст и синдикални организации.

Денят е в чест и памет на 26-годишния д-р Стефан Черкезов, който на 15 август 1963 г. спасява 47 души от пламнал автобус и загива от тежките си изгаряния.

От 20 декември 2012 г. честването на 15 август като Ден на спасението е официализирано с решение на Министерския съвет. Всяка година лечебни заведения отдават почит към загиналите медици с едноминутно мълчание, поднасяйки венци и цветя и с включени сирени на линейки.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X