https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаМилен Керемедчиев : Притеснително е, че обвинените в шпионаж в полза на...

Милен Керемедчиев : Притеснително е, че обвинените в шпионаж в полза на Русия са участвали в избори

„Мен много ме притеснява, че тези хора са били много активни участници в организирането на изборите за Народно събрание в България. Това е много сериозен проблем, защото от години, поради липса на кадри в МВнР и неизпращане на достатъчно дипломати да организират изборите зад граница, много често се ангажират местни лица, които живеят в определената държава.“

Така дипломатът и бивш зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев коментира шпионския скандал с български граждани във Великобритания пред Евронюз България.

„Също така се провеждат избори извън нашите дипломатически представителства – в кафенета, ресторанти, бирарии, спортни зали и т.н. И тези хора, които се ангажират от Министерство на външните работи да организират изборите, в 90% от случаите не се проверяват. Това е много опасно, тъй като означава, че тези трима български граждани са вече установени, но кой знае още колко много са инфилтрирани и влияят върху организирането на изборите зад граница“, уточни той.

Виждаме, че изборните резултати зад граница са доста по-различни от това, което се случва в българския политически живот. Което води до съмнение, че явно Русия се намесва в изборите – не само в България, но и зад граница.

„Русия, не за първи път и не от скоро, има много голяма шпионска мрежа – най-вече на Балканите и в Източна Европа. Тя се разширява и с граждани на ЕС. Спомняме си не само за изгонени руски дипломати от България, но и за обвинени в шпионаж български граждани, включително и от Министерство на отбраната“, припомни дипломатът.

Тази мрежа със сигурност е изключително голяма и добре развита. Много удобно е за Русия да използва граждани на ЕС за шпионски цели, тъй като те много по-лесно могат да получат достъп до съответната страна, документи за пребиваване.

„Използвани са хора, които са на средно икономическо и социално ниво – да не се забелязват много лесно от службите. Това е „за учебник“ подготовка и обучение на шпиони, които да служат на Русия“, убеден е Керемедчиев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X