https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоОт Синдикат "Образование" настояват за въвеждане на оценка за дисциплина за учениците

От Синдикат “Образование” настояват за въвеждане на оценка за дисциплина за учениците

За въвеждане на стандарт за поведение на учениците и засилване на дисциплината настояват от синдикат “Образование”. Това казват от синдиката в своя позиция.

“България днес е обхваната от последствията на моралната разруха от последните десетилетия. Крахът на традиционните ценности руши имунната система на гражданското общество. Налагания с години култ на мутрите и чалга културата, разбива традиционните християнски добродетели. Вече десетилетия неограничената и обхваната от порока свобода манифестира в българското общество, медии и училище. И взима своите жертви – нашите деца и пораснали ученици.

Примерите за насилие над деца и учители са безброй. За всеки критично мислещ е очевидно, че това се случва пред бездействащите погледи на държавните институции, демонстриращи апатия и малодушие към войнстващите родителски напъни за намеса в управлението на българското образование. Отрицателните последствия от този поощряван от МОН, РУО и Общинските институции флирт с родителските активи, е повече от очевиден”, коментират още от синдиката.

От там припомнят, че отдавна са предупреждавали за неблагоприятните последствия от тази политика и предлагат решения.

“Добре известни на обществото са нашите призиви за институционално партниране към българското училище, за ограничаване намесата на родителите в работата на учителите и директорите, за въвеждане на стандарт за поведение на учениците и засилване на дисциплината в училище, включително с въвеждане на оценка, която да я измерва.

Последният случай с Дебора, който разтърси българското общество и предизвика масови протести, е еманация на насилието, станало традиционно в българското общество и институции, в които няма никакви санкции за учениците – агресори и родителите – без родителско призвание. За щастие този случай не завърши фатално, но в много други развръзката е гибелна, добавят от “Образование”.

Те отправят и няколко предложения за системата на средното образование – да се спазва безусловно училищния правилник, регламентиран в задължителен договор, който всеки родител подписва с образователната институция, да се ситуират инструменти за училището – административни и финансови, за ученици и родители, които не спазват ЗПУО и училищния правилник, да се въведе оценка за дисциплина на българските ученици, да се забрани нерегламентираната комуникация между родител и учител, да се спре с политическата и административна подкрепа на всички български институции към всеки родител написал жалба срещу образователна институция.

И още:

“Да се инициира обществен дебат, в който да се потърси консенсус по повод възпитанието на учениците в посока нулева толерантност към ученици, които налагат агресия към ученици, учители, родители и обществени институции.

Синдикат “Образование” заявява, вече нямаме време за чакане. Необходими са ефективни мерки, не само в общото антиагресивно законодателство на всички български институции, но и в мисленето на цялото ни общество. Личният псевдокомфорт не може да бъде разменян с бъдещето на нашите деца. Дошло е време за решителни стъпки за противодействие на всеки каприз от външните фактори за сметка на българското учителство и най-вече на възпитанието и подготовката за живота на българските ученици, както в клас, така и извън него”, завършва позицията на синдиката.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X