https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноСветовната федерация по плувни спортове въвежда категория за транссексуални

Световната федерация по плувни спортове въвежда категория за транссексуални

Транссексуални ще могат да участват в състезания по плуване в нова категория, съобщиха от Световната федерация по плувни спортове. Дебютът на новата категория ще бъде на Световната купа от 6 до 8 октомври, която ще се проведе в Берлин.

Това ще даде възможност на транссексуални да се състезават на най-високо ниво. През миналата година това беше забранено, след като не беше позволено трансджендър плувци да се включват в женски надпревари.

Световното плуване реши през 2022 г., че “всеки преминал през мъжки пубертет” няма право да участва в състезание за жени.

Новата категория за транссексуални на първо време ще включва състезания на 50 и 100 м във всички стилове, като е възможно в бъдеще да бъдат добавени и още дистанции.

“Когато приехме политиката за ясно разделение на мъжките и женските състезателни категории, се ангажирахме да намерим начин за създаване на открита категория. С отговорност към нашата общност екип от експерти работи усърдно, за да превърне обещанието в реалност. Искам да благодаря на всички, които помогнаха да предоставим тази възможност”, каза президентът на федерацията по плувни спортове Хусаин ал Мусалам.

Плуването е един от спортовете, които открито въвеждат нова категория, докато други такива налагат забрани.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X