https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиИнцидентиПожарът на Тенерифе е извън контрол

Пожарът на Тенерифе е извън контрол

Горският пожар, който избухна на остров Тенерифе в понеделник вечерта, все още е извън контрол. Овладяването на огъня се оказа невъзможно, въпреки използването на всички възможни средства по въздух и земя.

През последните часове пожарът е обхванал и общините Ел Саузал и Ла Матанса, като така общият брой на засегнатите селища вече е осем. Периметърът му се разрасна до 44 километра, а вятърът и горещините допълнително затрудняват работата на екипите по гасенето.

Заради гъстия дим хеликоптерите нямат видимост и трудно успяват да предвидят къде да изсипят водата. Планинският терен затруднява достъпа до огъня и на места е невъзможно да бъде прекъснат, за да не се разраства.

Изгорени са над 3 200 хектара и са евакуирани над 7 000 души. От Ел Саузал са евакуирани 3 069 души, а от Ла Есперанса над 3 820.

Според Педро Мартинес, който ръководи операцията по гасенето му, пожарникарите са предприели отбранителна стратегия – първо спасяват хората, след това се опитват да защитят имуществото им и накрая да предпазят горите и селскостопанските засаждения.

Късно снощи всички пътища и пътеки към националния парк Тейде бяха затворени, за да се улесни работата по овладяването на пожара, съобщи БНР.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X