https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новини„Движение Гергьовден“ - Русе: Кой ще контролира новата румънска екобомба?

„Движение Гергьовден“ – Русе: Кой ще контролира новата румънска екобомба?

Движение Гергьовден“ – Русе е против изграждане на инсинератор за изгаряне на биологични отпадъци в съседния Гюргево – само на 2 км от центъра на Русе. Градът ни има тежко наследство от миналото, когато много хора напуснаха заради обгазяванията с хлор. Години наред русенци страдат и не бива да допускаме подобни проекти да се реализират и да доведат до поредното замърсяване на въздуха. Този проект трябва да бъде спрян или инсинераторът да бъде изграден по-далеч от Русе.

Отрицателното ни становище се базира и на това, че няма никаква гаранция, че ще се спазват посочените специфики, технологии, горивна мощност, както и че не е направено проучване какво точно ще бъде изградено. Няма направено моделиране, когато духне вятъра, накъде ще го насочи.

Остава и въпросът кой ще контролира инсинераторът. Подобно предприятие има и в София, но там контролът се съблюдава от българските власти, а в съседния Гюргево няма яснота кой ще бъде контролният орган. Наред с това Русе е опасан от индустриални зони, а това създава притеснение дали ще се спазват необходимите стойности.

Трябва да има гаранция, че всички необходими пречиствателни съоръжения ще се експлоатират, за да се не се изпускат вредни емисии във въздуха.

С голямо закъснение русенци разбрахме за готвената нова екологична бомба, като е изключително малко времето, за да се запознаем с технологиите и спецификите на проекта. Необходимо е да се обясни на гражданите, които са особено чувствителни по темата с въздуха, какво точно се предвижда, както и да се проведе обществено обсъждане, а не да се изразяват становища.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X