https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниВраговете на Путин, които претърпяха мистериозни инциденти през годините

Враговете на Путин, които претърпяха мистериозни инциденти през годините

Шефът на руската частна армия „Вагнер“ Евгений Пригожин бе обявен за мъртъв, след като частен самолет се разби, а в списъка с пътници фигурираше и неговото име.

62-годишният Пригожин оглави бунт срещу висшето ръководство на руската армия, който завърши след сделка с Кремъл – Пригожин да замине за Беларус. Част от групата на „Вагнер“ бе приета от беларуския президент Александър Лукашенко и разположена в близост до границата с Полша.

След бунта Пригожин имаше различни публични появи в Санкт Петербург, Москва, а в последното си видео, публикувано ден преди катастрофата, намекваше, че е в Африка.

В миналото опоненти на Владимир Путин са умирали при неясни обстоятелства или са били близо до смъртта.

Ето и някои мистериозни инциденти:

Виктор Ющенко

Украинският опозиционен лидер Виктор Ющенко е бил отровен по време на кампанията за президентските избори през 2004 година. Той се кандидатира срещу тогавашния премиер Виктор Янукович.

Ющенко казва, че е бил отровен, докато вечеря извън Киев със служители от украинските служби за сигурност. Русия отрича да е замесена.

Установено е, че в тялото му се съдържат 1000 пъти повече диоксин от нормалното. Лицето и тялото му са обезобразени заради отровата и претърпява редица операции.

Той печели президентския пост след прегласуване на балотажа, побеждавайки с 52%.

Александър Перепилични

44-годишният руснак е открит мъртъв край луксозния си дом в изолиран имот извън Лондон, след като излязъл да тича. Смъртта на Перепилични е през ноември 2012 г.

Той търси убежище във Великобритания през 2009 г., след като помага на швейцарските служби в разследването на руска схема за пране на пари. Внезапната му смърт поражда съмнения, че е бил убит.

По време на изслушването преди разследването в стомаха му са открити следи от рядка и смъртоносна отрова от токсично растение. Последно Перепилични е ял любимата си руска супа с киселец, като се предполага, че растението е било заменено.

Анна Политковская

Журналистката, която осветлява нарушение на правата на човека, бива застреляна пред апартамента си в Москва на 7 октомври 2006 г., след като се прибира от магазина.

Убийството на 48-годишната Анна Политковская, майка на две деца, провокира протести в Западна Европа и осветли опасностите, пред които са изправени журналистите, работещи в Русия.

Сергей Скрипал

Бившият двоен агент, който е работил за британското разузнаване, Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в безсъзнание на пейка пред търговски център в Солсбъри през март 2018 г.

Те са откарани в болница в критично състояние. Британските власти оповестиха, че двамата са били отровени с новичок. Русия отрича да е замесена в отравянето и обяви, че Великобритания подклажда антируска истерия. Сергей и Юлия оживяват.

Владимир Кара-Мурза

Руският активист Владимир Кара-Мурза подозира два опита за убийство чрез отрова – през 2015 г. и 2017 г. Германска лаборатория установява повишени нива на живак, мед, манган и цинк в организма му.

Москва отрича да е замесена. Отравянето му остава неуспешно, но през април 2023 г. Владимир Кара-Мурза с осъден на 25 години затвор за държавна измяна, обиди за руската армия и връзки с „неприятелски организации“.

Александър Литвиненко

Александър Литвиненко е бивш агент на КГБ и критик на Владимир Путин. Умира във Великобритания през 2006 година на 43-годишна възраст, след като пие чай, в който има полоний 210 – радиоактивен изотоп.

Двама бивши бодигарди от КГБ са извършили отравянето като част от операция, ръководена от ФСБ. Литвиненко напуска Русия и се установява на Острова 6 години преди да бъде отровен.

Според проведеното разследване вероятно Владимир Путин е одобрил операция. Кремъл отрича да има участие.

Алексей Навални

Най-известният опозиционен лидер в Русия Алексей Навални беше откаран със самолет в Германия през август 2020 г. за лечение, след като беше отровен в Сибир с това, което западни експерти заключиха, че е военният нервнопаралитичен агент Новичок . Русия отрече всякакво участие.

Навални оживя след отравянето, но през 2021 г. се завърна доброволно в Русия. Той беше арестуван веднага при пристигането си. След повдигнати обвинения за измама излежава 11-годишна присъда. Навални получи още 19 години в наказателна колония с максимална сигурност, добавени наскоро към присъдата му.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X