https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоПромени в Закона за отбраната предвиждат по-дълга служба на завършилите военни училища

Промени в Закона за отбраната предвиждат по-дълга служба на завършилите военни училища

Промени в Закона за отбраната предвиждат да се удължи службата на завършилите военните училища. Подобно изискване съществува от 13 години, но актуализирането на критериите се прави заради нуждата от военнослужещи.

Бакалаврите в задочна форма, след завършване на “Военно дело”, ще трябва да служат 10 години. 5 години ще е службата след завършване на магистратурата по „Военно дело“. Толкова ще трябва да служат и придобилите научна степен „доктор“, „доктор на науките“, завършилите професионален колеж или курс за професионална квалификация по военно дело.

Две години в системата трябва да останат и военните, на които Министерството е платило с повече от 3 минимални работни заплати квалификационен курс. Така Министерството на отбраната се надява да се спре практиката обучените за сметка на държавата военни да отиват в частния сектор.

За обучения на 1000 военни годишно отивали по 1 500 000 лева. Но 150-200 преминавали след това в частния сектор заради по-високо заплащане. Ако военните не завършат обучение, те ще трябва да върнат направените за тях разходи, предвиждат още промените.

Отпада изискването за ежегодно атестиране на военните. А мъжете в армията ще ползват отпуск, ако майката на дете до 2 годишна възраст или осиновителката на дете до 5-годишна възраст почине или заболее тежко.

Проектът за промени е внесен в деловодството на Парламента. А обсъждането на текстовете по комисии и в зала се очаква след края на лятната ваканция на депутатите.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X