https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиИнцидентиФирмата, чиито резервоари с втечнен пропан-бутан се взривиха в Румъния, не е...

Фирмата, чиито резервоари с втечнен пропан-бутан се взривиха в Румъния, не е имала разрешителни за функциониране

Ръководителят на Департамента за извънредни ситуации към румънското министерство на вътрешните работи Раед Арафат заяви днес, че фирмата, чиито резервоари с втечнен пропан-бутан се взривиха в град Креведия, окръг Дъмбовица, снощи, не имала разрешителни за функциониране, съобщава телевизия Диджи 24.

“Ние знаем, че фирмата най-малкото не е функционирала, ясно е, че не е имала одобрения или разрешителни. Разследването се води от Главната прокуратура. От наша гледна точка фирмата не е имала документи за функциониране, фирмата по-точно не е имала дейност”, уточни той.

Арафат отбеляза, че пожарникарите имат задължение да проверяват станциите за втечнен петролен газ (LPG) и такива проверки се правят там, където фирмите функционират. “Тук се е знаело, че не функционира”, отбеляза той.

Кметът на Креведия Петре Флорин заяви, че мястото на експлозията е “по-скоро депо за LPG”, тъй като дейността по продажби на горива е била спряна.

“След катастрофата, която се случи на бившата газостанция за втечнен пропан-бутан в Креведия, местните власти под контрола на кмета Петре Флорин се присъединиха към екипите на спасителите в общо усилие за намаляване на щетите и ограничаване на броя на жертвите сред населението. Кметът Петре Флорин заявява, че мястото, където е станала експлозията, последвана от пожар, е по-скоро депо за LPG, след като дейността по продажба на горива за гражданите е била прекратена от Инспектората за извънредни ситуации (ИИС)”, се посочва в съобщение на кметството.

“Когато аз дойдох в кметството, това място беше с прекратена от ИИС дейност, вече нямаше право да продава горива на гражданите. Но идваше цистерната, зареждаха, знам ли какво правеха. Служителите от ИИС идваха два-три пъти на проверки, но нямам повече информация. Нямаха право вече да продават бутилки (с пропан-бутан) на гражданите, но цистерните зареждаха там”, заяви кметът на Креведия.

Един човек е загинал, а 57 са ранени в Румъния, по последни данни на властите при две експлозии на бензиностанция в Креведия, близо до столицата Букурещ, снощи, предаде Ройтерс.

Огънят, пламнал след първия взрив в събота вечерта, обхванал две цистерни и близка къща. В резултат бяха евакуирани хората в радиус от 700 метра, а главният път, минаващ покрай бензиностанцията с колонки за зареждане на автомобили с втечнен петролен газ (пропан-бутан), бе затворен за движение.

Втората експлозия отекнала, след като пожарни коли вече били пристигнали на място. 26 огнеборци са ранени.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X