https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоНаредба на здравното министерство ще създаде сериозен проблем на ветеринарните лекари

Наредба на здравното министерство ще създаде сериозен проблем на ветеринарните лекари

Наредбата на здравното министерство, която предвижда някои лекарства да се предписват само с електронна рецепта, ще създаде сериозен проблем на ветеринарните лекари. За това алармират от Българския ветеринарен съюз. Наредбата сега е в процес на обществено обсъждане. Към момента успешното лечение на някои заболявания при домашните любимци се провежда с лекарства за хуманна употреба. Промените в наредбата обаче ще попречат на ветеринарите да ги изписват. Това обяви заместник-председателят на ветеринарния съюз д-р Мирослав Първанов.

“Аз имах право и досега мога на хартиен носител да изпиша лекарството и съответният собственик на куче или на котка отива до човешка аптека и си го закупува. С въвеждането изцяло на електронното изписване аз нямам техническата възможност да го направя. Ние не можем да издадем електронна рецепта, защото не сме част от тази система. Проблемът е в това, че се ограничава нашето право да ползваме хуманно лекарство, което води до сериозни проблеми в здравеопазването на домашните любимци”, посочи д-р Мирослав Първанов.

Българският ветеринарен съюз е поискал спешна среща с министерствата на здравеопазването и на земеделието, за да се реши проблемът.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X