https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоОт асоциацията на работещите в спешна помощ се разграничават от протестите на...

От асоциацията на работещите в спешна помощ се разграничават от протестите на синдикат „Защита“

От Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ (НАРСМП) се разграничават от протестите на синдикат „Защита“. Това се посочва в становище на асоциацията, публикувано днес във фейсбук страницата на асоциацията. От НАРСМП посочват, че са изпратили тази позиция на министъра на здравеопазването на 10 август.

„По повод предложените от синдикат „Защита“ увеличения на заплатите в центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) за шофьори с 600 лв., медицински фелдшери/лекарски асистенти – 500 лв., лекари – 400 лв., парамедици – 350 лв., медицински сестри – 330 лв, санитари – 150 лв. Управителният съвет на НАРСМП счита, че независимо от няколкократните актуализации през последните години на заплатите в ЦСМП, те отново се нуждаят от актуализация, поради темпа на инфлация, растящата натовареност на екипите, опасностите и рисковете в работа ни. Считаме, че тази актуализация трябва да е съобразно Кодекса на труда, основните професионални компетентности, длъжностни характеристики на спешните медици и да мотивира лекаря, медицинския фелдшер/лекарски асистент, медицинска сестра, парамедик и шофьор на линейка“, се посочва в становището.

От асоциацията не приемат предложението на синдикат „Защита“ по този начин да се повишат заплатите, защото според предложенията заплатата на шофьор се приравнява или надвишава заплатата на парамедик. Съществува сериозна разлика в квалификацията, компетентностите и отговорностите на двете категории работещи и те по никакъв начин не са взаимно заменяеми, за да получават еднакви заплати, допълват в становището си от асоциацията. От tam посочват още, че заплатата на медицинския фелдшер/лекарски асистент и лекаря стават близки, което не съответства с компетентностите и отговорностите им.

Предложенията на синдикат „Защита“, който не е национално представен синдикат, демонстрира непознаване на действащата нормативната уредба, длъжностните характеристики и квалификационни умения на работещите в ЦСМП, се допълва в становището на асоциацията.

Националната система за спешна медицинска помощ е базирана на екипната работа и квалификационните умения на всеки един спешен медик. Синдикат „Защита“ едностранчиво защитава само интересите на шофьори и медицински фелдшери/лекарски асистенти, ощетявайки парамедиците, медицинските сестри и лекарите в екипа, посочват още в становището си. „Популистките предложения на синдикат „Защита“ създават опасни предпоставки за разделение, противопоставяне между спешните медици, демотивират ощетените спешни медици и ще доведат до нарастване на кадровия дефицит от спешни медици“, се добавя в становището на асоциацията.

По-рано днес синдикат „Защита“ организира протест пред сградата на Министерството на здравеопазването с искане за незабавно изплащане на повишените възнаграждения на работещите в ЦСМП. Увеличените заплати на работещите станаха възможни след предоставяне на допълнителни 30 млн. лв. за заплати в ЦСМП и в регионалните здравни инспекции. Повишението на заплатите за ЦСМП е с 22 %, каза преди дни пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. Предишните протести на „Защита“ бяха с искане да „справедливо“ разпределяне на средствата в ЦСМП.

Министърът на здравеопазването Христо Хинков миналата седмица обясни, че предложенията на синдикат „Защита“ надвишават финансовите възможности. Разговорите със синдикат „Защита“ приключват, каза още министър Хинков и изрази съмнение в националната му представителност.

На 18 август Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество в “Здравеопазването” договори с 22 % да се увеличават възнагражденията по категории персонал в ЦСМП и с 20% в регионалните здравни инспекции.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X