https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниУкраинци давали на военните комисии подкупи до 15 000 долара, за да...

Украинци давали на военните комисии подкупи до 15 000 долара, за да не отидат на фронта

Украйна се бори с корупцията в медицинските военни комисии. Президентът Володимир Зеленски обяви, че в някои райони, броят на освободените от служба мъже е скочил десетократно след началото на руската инвазия в страната.

Документирани са случаи, в които годни да воюват мъже са били освободени срещу подкупи от три до 15 хиляди долара.

Украйна обяви мобилизация след 24 февруари. Всички мъже на възраст от 18 до 60 години не трябва да напускат страната и могат да бъдат извикани на фронта по всяко време.

Одеса се превърна в особено гореща точка за схеми за укриване на военна служба, като служител по набиране на персонал беше арестуван, след като беше установено, че има 5 милиона долара спестявания и разкошен имот в Испания. Но в цяла Украйна има съобщения за корумпирани служители, готови да вземат подкупи от хора, които искат да си купят изход от мобилизацията. Има повече от 100 други наказателни производства срещу длъжностни лица по наборите.

“Цинизмът е еднакъв навсякъде”, каза Зеленски. “Незаконно забогатяване, легализация на незаконно придобити средства, неправомерно облагодетелстване, незаконно превеждане на военнослужещи през границата.”

Въпреки че корупционният скандал влезе в заглавия, той загатва за още по-тревожна история в Украйна, която наближава 18-месечната граница от пълномащабното нахлуване на Владимир Путин.

През първите седмици след инвазията стотици хиляди обикновени украинци доброволно служат на фронта в експлозия на патриотизъм, която помогна за запазването на независимостта на страната и преборването на първоначалната атака.

Повече от година по-късно обаче много от тези първоначални новобранци вече са мъртви, ранени или просто изтощени и армията се нуждае от нови новобранци, за да попълни редиците. Досега повечето от онези, които искат да се бият, вече са се записали, оставяйки военните да набират служители сред много по-неохотен набор от мъже.

Бащите на повече от три деца, хората с увреждания и работещите на стратегически важни длъжности са освободени от набора, но всички останали се очаква да се присъединят, ако бъдат призовани. Екипи от мобилизационни офицери обикалят улиците и понякога ходят от врата на врата, за да раздават бележки. Видеоклипове показват, че служители събират мъже в микробуси, за да ги депозират в службите за вписване.

Някои украински мъже казват, че не биха се радвали да получат документи за мобилизация, но биха ги приели, ако бъдат призовани, като част от живота във воюваща страна. Но други отчаяно се опитват да избегнат получаването на призовки, а не всеки може да си позволи подкуп от 5 000 долара.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X