https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораСпешна помощ в Русе опроверга съмненията за действията на медиците на стадион...

Спешна помощ в Русе опроверга съмненията за действията на медиците на стадион “Дунав”

По-рано днес студентката по здравни грижи Габриела Върбанова, която се е притекла на помощ в първите минути на инцидента, постави под съмнение действията на екипите на Спешна помощ за вечерта, когато мълния удари две момчета на стадион “Дунав”.

Младата жена, която учи за медицинска сестра, заяви пред национални медии, че на терена не са извършени реанимационни действия – не е ползван дефибрилатор, не е направено обдишване, а децата направо са били качени в линейките.

Това предизвика реакцията на Спешна помощ, откъдето отхвърлиха обвиненията и обясниха какво и защо е направено.

„При използване на дефибрилатора има инструкция от производителя, която е задължително абсолютно точно да се използва. При всяка спасителна ситуация първото нещо, което трябва да се осигури, е безопасността на спасяващия екип и тогава да се предприемат спасителни действия, защото в противен случай жертвите и пострадалите ще бъдат повече“, обясни директорът на ЦСМП-Русе д-р Иванка Маринова.

Дефибрилаторът подава ток до 360 джаула и е абсолютно забранено да се използва на мокър терен, защото може да причини смърт на медицинското лице, което го използва или близкостоящите лица.

„В случая детето е било на мокър терен, валял е силен дъжд. Така че ако е използван дефибрилаторът на място, то електрическият импулс може да причини смърт на оператора и околните, които се намират също на мокър терен. Затова децата са прибрани по най-бързия начин в линейките и тогава е направена многократна дефибрилация по време на транспорта до двете болници, както сърдечен масаж и подаването на кислород. Предварително диспечерите са уведомили двете болници за двата случая и линейките са посрещнати от реанимационните екипи на болниците за по-нататъшни действия по спасяването на децата“, каза още д-р Иванка Маринова.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X