https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораПитър Хорокс: България попада в най-лошата част на спектъра на руската пропаганда...

Питър Хорокс: България попада в най-лошата част на спектъра на руската пропаганда в Европа

България попада в най-лошата част на спектъра на руската пропаганда в Европа. Това каза в интервю пред Марина Цекова от Нова тв журналистът от Би Би Си Питър Хорокс. Той посвещава на телевизията повече от половината си живот – цели 35 години. Той започва работа в Би Би Си като стажант, а години по-късно оглавява нюзрума и световната служба на телевизионния оператор. Два пъти носител на наградата БАФТА и е член на британския медиен регулатор.

” Резултатите от проучванията на общественото мнение и от изборите сочат, че в България има партии, които пряко симпатизират на Русия. Те взимат една четвърт, може би 30% от гласовете. Това показва, че в България има хора, които силно симпатизират на Русия. А това се усеща, влияе се от медиите, особено онлайн медиите. Една организация, в която членувам и аз, води кампания за висококачествена информация в България. Занимаваме се с тази тема. Ясно е, че има доста интернет портали, и нови т.нар. сайтове-гъби, които се създават за разпространение на дезинформация. Изглежда, че в България съществува организирана дезинформация в подкрепа на руската гледна точка, казва Хорокс. Той твърди, че има доказателства за политически и финансов контрол зад про-руските информационни източници особено в онлайн средата.

Хорокс е убеден, че в рамките на Европейския съюз попада в най-лошата част на спектъра на руската пропаганда. “Има редица други страни в Централна и Източна Европа с големи проблеми в рамките на Европейския съюз. А има и други държави на Балканите – мисля, че Сърбия би била най-ярък пример за това, как информационната среда може да е даже по-лоша, където телевизии открито показват симпатиите си към Кремъл, така че положението в България не е добро, но не е най-лошото в Европа като цяло”, обяснява журналистът.

По въпроса за тримата арестувани в Обединеното кралство българи по подозрения, че са шпионирали за Русия, Хорокс каза: Всичко, което се знае е, че трима български граждани са арестувани. Изглежда, че може да има връзка с Русия. Съдебната система в Обединеното кралство ще се занимае със случая. Ако се докаже вината им, не се знае, едно от интересните неща, които трябва да научим е как върху тях е упражняван контрол. Как са били ръководени те. Но това зависи от съда. И трябва да изчакаме решението му. И ще видим какво е политическото значение на този случай. В момента не можем да търсим политическо значение, защото съдът още не се е произнесъл.

На въпрос дали арестите може да са повод на българите да бъде поставен етикет от британците „о, всички българи са руски шпиони!“ или това би било твърде пресилено?

“Вероятно би било доста пресилено, но може да се каже – и за това има доказателства – България има репутация на държава с нивото си на корупция, до известна степен с престъпността – както в Европейския съюз, така и в Обединеното кралство – така че репутацията на България не е силна. Така че всяка вероятна присъда, ако има такава, ще добави към негативния образ на България в Обединеното кралство”, обобщи Хорокс.

Смятате ли че изобщо някой ден ще научим повече за този случай?

От убийството на Георги Марков е минало вече много време. Доста добре известно е участието на българските служби за сигурност и руското влияние в тази връзка. Използваният метод е бил изключителен – чадър, с който е изстреляна капсула с отрова в крака на горкия Георги Марков. Той е работил за българската служба на БиБиСи. И става след това неин директор. Споменът за човек, който умира заради идеите си – той е бил писател, мислител, поет… Бил е в Лондон, защото е искал да бъде свободен да говори за България…. Ужасна трагедия е било. Но също и вдъхновение за журналисти като мен самия, може би и за хора като Вас. Човек плаща с живота си за каузата на свободното слово.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X