https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоИмаме сигнали за трима души, които се издирват, двама са загинали, съобщи...

Имаме сигнали за трима души, които се издирват, двама са загинали, съобщи премиерът Николай Денков в Царево

Имаме подадени сигнали за трима души, които се издирват, двама загинали, съобщи премиерът Николай Денков на брифинг в Царево, където е обявено бедствено положение заради проливните дъждове. Няма блокирани хора, добави Николай Денков. Изчезналите са две жени и един мъж.

По думите на премиера не е ясно дали загиналите са свързани с тези, които се издирват. Общата бройка тепърва трябва да я уточним, но поне няколко човека са загубили живота си, допълни Денков.

През последните 24 часа е имало изключително обилни валежи – между три и четири пъти месечната норма за този регион, подобни тежки валежи е имало и в съседните Гърция и Турция, като и в трите държави има жертви, каза той.

Акад. Денков посочи, че е имало информация за деца, които са се чувствали застрашени. Децата са в безопасност, по високите етажи, приземието е наводнено, но те не са в опасност, отбеляза министър-председателят. Той допълни, че няма блокирани хора.

Спряно е електричеството, тъй като има опасност за живота на хората, ако се пусне преди да са отводнени сградите. Има уговорка с EVN да се изчака да се изтегли водата, утре сутринта или през деня ще се подаде сигнал кога е безопасно да се пусне токът, отбеляза акад. Денков.

Водата в мрежата също е замърсена и не може да се използва за пиене.

Евакуирани са хората, които са били по плажните ивици, по къмпингите, всички в момента се намират в безопасност, отбеляза премиерът. Той припомни, че вече от НИМХ казаха, че очакват спиране на валежите.

Премиерът призова следващите 48 часа никой в този регион да не влиза в морето, тъй като е изключително опасно, замърсено и бурно, като всеки, който влиза във водата, създава риск за себе си и другите хора.

Бедствено положение беше обявено днес в община Царево заради интензивните валежи и наводнения. Чрез включване на предупредителните сирени към населението беше отправен призив за евакуация на по-високи места, които не могат да бъдат засегнати от прииждащите води.

Кризисният щаб в Царево призова всички жители и гости в района да не напускат домовете си, а при необходимост – да заемат места по високите части на сградите. От полицията призоваха да не се тръгва на път от Бургас към Южното Черноморие заради обилните валежи.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X