https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщество45 години от покушението на писателя, журналист и драматург Георги Марков

45 години от покушението на писателя, журналист и драматург Георги Марков

На този ден преди 45 години, през 1978 г., е извършено покушението в Лондон срещу българския писател, журналист и драматург Георги Марков.

На моста “Ватерло” той е прострелян в крака с чадъра на непознат мъж. На 11 септември 1978 г. Георги Марков умира в лондонската болница “Сейнт Джеймс” от отравяне на кръвта.

Убийството е наречено “българския чадър”. На 12 септември 1978 г. от Скотланд ярд официално съобщават, че той не е починал от естествена смърт.

По света случаят се запомня като „Българският чадър“, а физическият убиец е агентът на българската Държавна сигурност Франческо Гулино, носещ псевдонима „Пикадили“.

Георги Марков е един от най-популярните млади писатели и сценаристи в комунистическа България, един от галениците на социалистическата власт. Ползва се от личната протекция на Тодор Живков, член е на ловната му дружинка. През 1969 г. обаче напуска България, което предизвиква гнева на диктатора. След като емигрира на Запад, започва работа като радиоводещ в английските радиостанции Би Би Си, американската „Свободна Европа“ и германската „Дойче Веле“. В репортажите си той критикува и разобличава комунистическия режим в Народна Република България.

Говори се че атентатът срещу Марков е подарък за рождения ден на Живков на 7 септември.

Георги Марков напуска България през 1969 г. и работи като журналист в българската секция на Би Би Си в Лондон. Радио “Свободна Европа” излъчва негови критични материали, разкриващи същността на тоталитарната система в България, събрани по-късно в сборника “Задочни репортажи за България” (1980).

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X