https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораНавършват се 22 години от атентатите в САЩ

Навършват се 22 години от атентатите в САЩ

Навършват се 22 години от атентатите в САЩ на 11 септември 2001 година. Америка и светът почитат паметта на близо 3000 жертви, които загинаха в Ню Йорк, Вашингтон и в щата Пенсилвания.

На 11 септември 2001 година в САЩ в Ню Йорк, Вашингтон и край град Шанксвил в щата Пенсилвания са извършени четири координирани терористични атаки, извършени от последователи на международната терористична организация “Ал Каида”, ръководена от саудитския милиардер Осама бин Ладен.

Терористи камикадзета отвличат четири пътнически самолета на авиокомпаниите “Американ еърлайнс” и “Юнайтед еърлайнс”, като два от тях се врязват в небостъргачите на Световния търговски център в Ню Йорк, третият – в сградата на Пентагона във Вашингтон, а четвъртият се разбива край град Шанксвил в щата Пенсилвания.

Първият самолет на авиокомпанията “Американ еърлайнс”, изпълняващ полет 11 от Бостън до Лос Анджелис, се врязва в Северната кула на Световния търговски център в 8:46 часа местно време. Северната кула, обхваната от пожар, причинен от сблъсъка със самолета, рухва в 10:28 часа местно време. Вторият самолет на авиокомпанията “Юнайтед еърлайнс”, изпълняващ полет 175 от Бостън за Лос Анджелис, се врязва в Южната кула на Световния търговски център в 9:03 часа местно време, която рухва в 9:59 часа местно време. В 9:37 часа местно време самолет на “Американ еърлайнс”, изпълняващ полет 77 от Вашингтон до Лос Анджелис, се врязва в сградата на Пентагона във Вашингтон, при което загиват всичките 64 души на борда и 126 души, намиращи се в сградата. В 10:03 часа местно време самолет на “Юнайтед еърлайнс”, изпълняващ полет 93 от Нюарк до Сан Франциско, се разбива край Шанксвил в щата Пенсилвания, след като пътниците се разбунтуват срещу похитилите го терористи и осуетяват намеренията им. Общо при четирите атентата загиват 2966 души и над 6000 са ранени.

Днес основната церемония ще се състои в Ню Йорк, където два от общо четири похитени самолета се врязаха в кулите близнаци на Световния търговски център.

В щата Пенсилвания също ще почетат паметта на хората от другия самолет, които влязоха в схватка с похитителите и им попречиха да ударят набелязаната цел.

Трагедията доведе до войната в Афганистан и до засилени правомощия на американските власти за следене и контрол.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X