https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаСимеон Дянков: Колкото повече увеличаваме пенсиите и заплатите, толкова повече нараства инфлацията,...

Симеон Дянков: Колкото повече увеличаваме пенсиите и заплатите, толкова повече нараства инфлацията, данъците трябва да се вдигнат

Убеден съм, че България няма да влезе в еврозоната през януари 2025 г. Инфлацията ни е твърде висока. Освен това тя не пада, а продължава да се качва. Очаквам нов скок на цените от септември. Другата причина е дефицитът. Да, може би ще влезем в 3% тази година, но следващата ще го надхвърлим. Т.е. по два от трите критерия не отговаряме на изискванията. Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз.

По думите му няма прогноза, която да е оптимистична за нас – нито на ЕС, нито на еврозоната, нито на ЕЦБ.

По думите му настоящият финансов министър е социален министър. „Бюджетът му е доста разхитителен. Можеше да се промени ДДС за ресторантите още миналата година. Тази мярка закъсня. Закъсняха и други мерки. Точно затова имам големи съмнения как ще покриваме 3% дефицит през следващата година. Ние се забавяме на фона на света“, обясни финансистът.

Парите за инфраструктура тази година ще са по-малко. Това ще забави инфраструктурните проекти, за които настояват от ГЕРБ, прогнозира Симеон Дянков.

„По бюджета за 2024 г. очаквам да има повече дрязги, защото няма да има пари. В противен случай ще се наложи да се вдигат данъците“, каза още бившият финансов министър.

„Наблюдаваме, че се вдигат разходите, а приходите ги няма. ДДС не само, че не върви по план, а е по-нисък от миналата година. Това е нещо, което дори аз не очаквах. Най-много ДДС се събира в средата на годината, заради бизнеса, събирането на реколтата и т.н., но резултатите са такива“, посочи той.

„Колкото повече увеличаваме пенсиите и заплатите, толкова повече инфлацията нараства. Очаквам тази тенденция да се запази и през октомври и ноември. Той прогнозира, че в началото на пролетта ще има нова актуализация на минималната работна заплата“, обясни Дянков.

Според него данъците е трябвало да се вдигнат. „Намаляването на ДДС на някои стоки е популистка мярка, която ощетява бюджета“, каза финансистът. Той каза още, че това правителство стои на слаба политическа основа затова няма да вдигне данъците, както и въвеждане на либертализацията на цената на тока или може да го направи в края на мандата, т.е. ще оставят проблема занапред.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X