https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоКръстов ден е

Кръстов ден е

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век от майката на император Константин Велики – Света Елена.

Частица от него е изпратена в Константинопол, а друга част е положена в храма “Възкресение Христово” в Йерусалим. На 14 септември 335 г. този храм е осветен тържествено и кръстът е изнесен за поклонение на хиляди вярващи.

От този ден насам денят се чества като Въздвижение на Светия Кръст Господен, известен още като Кръстовден. В София също се съхранява частица от Кръста, в храма “Въздвижение на Светия Кръст Господен”, който днес отбелязва храмовия си празник.

На Кръстова гора, стотици вярващи ще посрещнат празника с благоговение и надежда за изцеление на болни и страдащи.

Кръстовден е и имен ден за всички, които носят името Кръстьо, Кръстан, Кръстанка, Кънчо, Ставри и др.

Над 400 русенци празнуват имен ден днес, 14 септември, когато отбелязваме Кръстовден.

Това сочат данните от справка в отдел „Гражданско състояние” на Община Русе. Именници на този ден са Кръстьо, Кръстина, Кънчо, Ставри.

111 са мъжете с име Кръстю, 13 се казват Кръстьо, 102 са наречени Кънчо, а името Ставри носят двама русенци. Дамите носещи името Кръстина са 113, Кръстинка се казват 61 и само една е кръстена с името Кръстанка.

По традиция, на Кръстовден се спазва строг пост и се прави водосвет. Свещениците освещават домовете и харманите за благословение и плодородие.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X