https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоПървата пожарна команда в България е създадена в Русе

Първата пожарна команда в България е създадена в Русе

Пожарникарите в цялата страна отбелязват днес своя професионален празник. Преди близо 20 години, през 1995 г., с Решение № 385 на Министерския съвет 14 септември е обявен за професионален празник на служителите на Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Наред с много други неща и първата пожарна команда в България е създадена в Русе.

Учредяването станало на 5 юни 1883 г., когато се отбелязва празника Свети дух (Спасовден). За командир е назначен русенецът Иван Петров. Снимки на русенската пожарна команда присъстват в много брошури, картички и пътеводители за града от края на XIX и началото на XX век. Това показва, че съгражданите ни са я обичали и са се гордеели с нея. Новосформираната пожарна команда наследила една полусъборена дървена кула за наблюдение, две ръчни бутални помпи и порутено помещение за пожарникарите.

Иван Петров ръководил формированието до 1894 г., когато по решение на Общинския съвет за пожарен командир в Русе е назначен Димитър Тролев от София. Той имал нужната квалификация /курс за пожарни командири/ и сърце на реформатор. От рапортите му до кмета на Русе е видно неговото постоянно настояване за закупуване на необходимото противопожарно оборудване. Макар и с недостатъчно средства, с подкрепата на застрахователните дружества “България”, “Балкан” и “Юнион” е построена за русенската пожарна нова, дървена кула за наблюдение, закупена e нова двойнодествуваща бутална помпа, теглена от един кон. Ушито е униформено облекло за пожарникарите, доставени са месингови каски от Будапеща. Пожарната команда е устроена в по-добри помещения в центъра на града – на площад “Батемберг”, срещу Първа мъжка гимназия.

В музея на противопожарното дело в Русе посетителите могат да видят устава на Първата българска доброволна пожарна дружина „Развитие“ от 1896 г., знамето на преучреденото Първо българско пожарно дружество „Спасител“ от 1906 г., сигнална тръба, с която са подавани разпореждания в пожарната команда, макет на пожаронаблюдателна кула, списание „Пожароспасителна просвета“, издавано от дружество „Спасител“ в периода 1927-1929 г., както и снимки и архивен материал, проследяващ историята на пожарното и доброволческото дело в града.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X