https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоОмбудсманът иска държавата да обясни как ще се въведе пълната либерализация на...

Омбудсманът иска държавата да обясни как ще се въведе пълната либерализация на пазара на ток

“Не е ясна визията на държавата как на практика ще се осъществи пълната либерализация на пазара на електроенергия”, заяви омбудсманът Диана Ковачева в становище до председателя на Комисията по енергетика Делян Добрев по повод инициираните промени в Закона за енергетиката.

“Не е ясна визията на държавата как на практика ще се осъществи пълната либерализация на пазара на електроенергия”, гласи становището на омбудсманът Диана Ковачева.

Припомняме, че по време на общественото обсъждане на проекта проф. Ковачева вече изрази становището си до енергийния министър, като една част от предложенията й бяха приети.

Омбудсманът е категорична, че липсва задълбочен икономически, социален и правен анализ за ползите и рисковете от излизането на домакинствата на свободния пазар.

Според Диана Ковачева предвижданите промени не гарантирани правата и интересите на битовите потребители на електроенергия.

Тя посочва, че не са разработени мерки за защита и за финансова подкрепа на уязвимите групи и енергийно бедните, че не са въведени интелигентни измервателни системи за битовите клиенти, включително – не е предвидена информационна и комуникационна стратегия за подготвяне на битовите потребители за участието им на свободния пазар на електрическа енергия.

В становището си омбудсманът изказва аргументи по законопроекта, гласуван на първо четене в енергийната комисия.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X