https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиИнцидентиИзчезналият хеликоптер е открит катастрофирал, пилотът е починал

Изчезналият хеликоптер е открит катастрофирал, пилотът е починал

Хеликоптерът на частна фирма, изчезнал вчера сутринта при полет между благоевградското село Гърмен и пловдивското Цалапица, е открит катастрофирал, а пилотът е загинал, съобщи МВР. Машината е паднала на 1-2 километра от стадиона, от който е излетяла.

Едва към 19.30 е засечен сигнал от изчезналия хеликоптер – недалеч от мястото, където сутринта машината е излетяла – с. Гърмен, област Благоевград.

Пропастта е дълбока около 50 метра, каза за БТА кметът на гърменското село Горно Дряново Ибрахим Пингов, който е водач на доброволното формирование. Петима доброволци от формированието са достигнали до мястото на катастрофата, сред които и Пингов.

„Като че ли се е ударил в дърво или точно във върха на склона и е паднал надолу по дерето“, посочи кметът. Той допълни, че теренът е изключително труднодостъпен, а доброволците са стигнали трудно до мястото на инцидента.

Хора от Гърмен коментират, че сутринта е имало гъста мъгла и не е изключено тя да е причина за катастрофата.

Правят се опити да бъде извадено тялото на пилота, но теренът е труднодостъпен. То трябва да бъде изнесено на носилка, тъй като до мястото не може да стигне линейка.

След дълго обхождане екипи на Спешна помощ констатират смъртта на пилота. Хеликоптерът е открит на части, а тялото на около 5-10 м от него. Част от машината е изгоряла, но по тялото на пилота няма следи от обгаряне.

Вертолетът е бил нает от Югозападното държавно предприятие за пръскане срещу вредителите по иглолистните дървета. Вчера работата е приключила.

Вчера пилотът, който има 40 години стаж, е трябвало да се прибере в Цалапица. След като не е пристигнал, негов колега е подал сигнала за изчезналата машина.

С издирването бяха ангажирани структури на министерството на вътрешните работи, министерството на транспорта, министерството на отбраната и горското стопанство.

От пресцентъра на Министерството на отбраната съобщиха, че екипаж на вертолет “Кугар” е задействан със задача да участва в издирвателна операция по търсене и спасяване на пилот на частния хеликоптер. Той е излетял в 14:01 ч. от авиобаза Крумово.

Катастрофиралият хеликоптер е собственост на частната фирма “Авиоотряд Варна”, предаде БНТ. Само през тази година тя е замесена в три други инцидента. На 1 юли машина на компанията прелетя опасно ниско над плаж “Градина”, за да разпръсне листовки за предстоящо парти. Това стана причина за смяната на Директора на “Гражданска въздухоплавателна администрация” (ГВА) Христо Щерионов.

На 8 март, управителят на учебния център към “Авиоотряд Варна” загина при правене на акробатични фигури в района на летище “Лесново”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X