https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиИнцидентиЗаради блокадата на Хаинбоаз румънец с тир сбърка, уби петима и рани...

Заради блокадата на Хаинбоаз румънец с тир сбърка, уби петима и рани четирима

Три часа преди блокадата на Хаинбоаз да падне, румънец с тир, тръгнал през Шипка, уби петима работници и рани тежко още четирима, пътували в бус към Севлиево. 60-годишният шофьор, обяснил пред разследващите, че обикновено минава през Прохода на Републиката, не познавал пътя през Шипка, объркал се и навлязъл в насрещното платно на кръстовището с околовръстния път на Габрово.

В четвъртък следобед камионът пътувал от Пловдив към Горна Оряховица и заради блокадата на миньори и енергетици преминал Балкана през прохода Шипка. Отклонил се по обхода на Габрово. Адският удар с буса настъпил около 17 ч, когато 60-годишният водач се объркал и поел в насрещното платно.

“При навлизане от път, който е без предимство, в участък с предимство, водачът на тира минава в насрещната лента и микробусът, в който са пътували общо 9-има души, се забива челно в него. Явно се е объркал и тъй като там има остров и едно разклонение към Габрово и към Търново, е преценил грешно”, посочи говорителят на Окръжната прокуратура в Габрово Пламена Дичева.

Тя обаче бе категорична, че участъкът има адекватна пътна маркировка, а тираджията е професионален шофьор с опит, така че е длъжен да познава и да спазва правилата. Автотехническа експертиза ще установява точния механизъм на настъпване на адската катастрофа.

Четирима от мъжете в смазания до неузнаваемост бус са загинали на място. Един от тях е жител на Севлиево, двама са от севлиевското с. Сенник и един е от Габрово.

Петима са откарани в областната болница “Д-р Тота Венкова” с тежки травми. В нощта срещу фаталния петък 13-и в реанимацията е издъхнал 49-годишен мъж от с. Враниловци, пътувал в буса. Той е бил със съчетана травма и претърпял животоспасяваща операция, но въпреки усилията на лекарите е починал, каза директорът на болницата д-р Минко Михов.

“С опасност за живота, в кома и на апаратна вентилация е и 26-годишен пътник от буса. Той е с тежка черепно-мозъчна травма”, уточни д-р Михов.

Останалите трима мъже от зверската катастрофа, включително и шофьора на буса, са в ортопедията със счупвания и им предстоят операции и дълго възстановяване. Вече няма опасност за живота им.

Румънецът, причинил мелето, е невредим. Той бе задържан за 24 часа още след сблъсъка. Пробите му за алкохол и наркотици са отрицателни, казаха от полицията. Повдигнато му е обвинение за причинена по непредпазливост в катастрофа смърт на повече от един човек. Задържан е с прокурорска мярка до 72 часа.

“Окръжната прокуратура ще внесе искане за постоянна мярка за неотклонение, тъй като става въпрос за румънски гражданин и за голям брой жертви в следствие на катастрофа”, допълни прокурор Дичева.

Със заповед на и.д. кмета на Севлиево инж. Красимира Йорданова в понеделник, 16 октомври, е обявен за ден на траур за жертвите на тежката катастрофа, при която пострадаха работници от севлиевска фирма. В града, където този уикенд е кулминацията на Празника на тиквата, инициативите ще започват с минута мълчание в знак на почит пред паметта им.

Община Севлиево изказва искрени съболезнования на семействата на загиналите и ранените, като остава на разположение за каквато помощ е необходима, се посочва на сайта на общината.

Кметът на града д-р Иван Иванов обяви във фейсбук, че спира предизборната си кампания, включително и в деня на траур. И в Габрово обявиха 16 октомври за ден на траур.

В местни фейсбук групи обаче тръгнаха коментари, че кръстовището е изключително опасно и има пропуски в сигнализацията и маркировката. Не е обезопасено и със знак “СТОП”, а само с триъгълник за пресичане на път с предимство. “Които се включват от обходния път, си мислят, че са с предимство. Знаци няма, маркировки няма, виновни няма”, коментира Милена Петрова в “Гласът на Дряново”.

“Преди година едва се отървах от челен удар след излизане на автомобил от околовръстния път”, пише и Красимир Пенчев.

Директорът на ОДМВР – Габрово, Илиян Иванов каза, че след анализи тази пътна връзка е определена като рискова. За нея са изпращани сигнали до Агенция “Пътна инфраструктура”. Последното писмо за тази пътна връзка е изпратена до АПИ в началото на октомври. Часове преди брифинга в петък в областната администрация в Габрово е имало среща на и.д. кмета на Габрово, директора на областното пътно управление и други ведомства за набелязване на допълнителни мерки за обезопасяване.

“Беше много страшно. В момента, когато минавах оттам, катастрофата беше прясна. Видях жертвите в буса с окървавени лица и шофьора на тира, седнал отстрани, с наведена глава. По нищо не личеше, че бусът е бил бус. Четирима мъже не се прибраха при семействата си тази вечер! Поклон пред паметта им и искрени съболезнования на близките им!”, гласи постът на Христина Иванчевска, очевидец на катастрофата.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X