https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниГеорги Георгиев: Темата за изграждането на устойчиво и иновативно земеделие трябва да...

Георги Георгиев: Темата за изграждането на устойчиво и иновативно земеделие трябва да е на дневен ред пред публичните власти и земеделците

„Бъдещето на селското стопанство във все по-голяма степен зависи от внедряването на иновации във всеки етап от производствения процес – буквално от семената до крайния преработен хранителен продукт“, коментира заместник областният управител на Русе Георги Георгиев на провелото се днес заседание на Съвместната българо-румънска работна група. Срещата се състоя в село Фратещ, окръг Гюргево и като част от дневния ред бе включено посещението на две фирми – “ROMVELIA PRODCOM” и “Tractor Sud”.

Според Георгиев изграждането на модерен и ефективен капацитет на всяко едно ниво и сред всеки елемент в сферата на земеделието ще гарантира конкурентоспособността на произвежданата продукция на международния пазар.

„Именно заради това считам, че инициативи като днешната представляват отлична възможност за обмяна на опит и добри практики. Фактор, който неминуемо способства за нивото на двустранно сътрудничество са отличните добросъседски отношения между двете държави, в това число партньорството и диалога между Русе и Гюргево във всяка сфера. Считам обаче че е необходимо активно да работим и за популяризирането на възможностите, които дава Европейския съюз, като многофинансовите рамкови инициативи“, сподели още заместник областният управител.

Той посочи, че темата за изграждането на устойчиво и иновативно земеделие трябва да стои на дневен ред както пред публичните власти, така и пред земеделците.

Той бе категоричен, че срещи като настоящата са доказателство, че действията на институциите и земеделските стопани са насочени в правилна посока и страните от Балканите, които са членове на Европейския съюз имат все по-осезаема роля в сферата на земеделието в Общността.

„Убеден съм, че тази комисия ще продължи да е пример, както за отлична координация между институциите от агросектора, така и за взаимодействие по най-актуалните теми за предприемачите в земеделието и животновъдството“, допълни Георгиев, който благодари на домакините за организацията и на изпълнителния директор на „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, благодарение на която бе реализирано заседанието. Заседанието бе организирано от Областна администрация – Русе, Окръжен съвет – Гюргево и Асоциация „Еврорегион Данубиус“.

„ROMVELIA PRODCOM“ понастоящем експлоатира земеделска площ от около 860 ха в рамките на окръг Гюргево и също така притежава база за приемане, съхранение и преработка на слънчоглед. Компанията разполага и с разрешен капацитет за съхранение от приблизително 1800 тона зърно в хоризонтални складове и 5500 тона в силози. Фирмата работи активно с България, откъдето внася предимно слънчоглед. Производството е изцяло безотпадъчно и основният асортимент на продуктите включва производство на олио, слънчогледови семки и дори пелети за отопление.

Същевременно “Tractor Sud” функционира в сферата на дистрибуцията на земеделска техника, като отново активно работи със страната ни. Нейни партньори на място в Румъния са и възпитаници на Русенския университет „Ангел Кънчев“. Присъстващите се запознаха и с проект за изграждането на модерен сервиз за части, за да се извършва и ремонт. В ход е и пълна дигитализация на процесите.

Сред гостите на съвместната комисия бяха още изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, директорите на Областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ в Русе и Разград съответно Красимир Георгиев и Ана Михайлова-Иванова, Галина Георгиева, която е експерт в Областната дирекция по безопасност на храните, Деница Гаджева, която е експерт в Националната служба за съвети в земеделието, както и председателят на Районния съюз на фермерите „Дунавско зърно“ Милен Коев. От румънска страна присъстваха представители на аналогичните структури, както и заместник-председателят на Окръжния съвет Кристиян Анкулеску.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X