https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноКомета с размери на малък град лети към Земята

Комета с размери на малък град лети към Земята

Криовулканичната комета 12P/Pons–Brooks, която ще се доближи най-близо до Земята през следващата година, отново показва отличителните си „рога“ след второто си голямо изригване за четири месеца.

Огромна вулканична комета с размерите на малък град избухна силно за втори път за четири месеца, докато се движи към слънцето. И точно както при предишното изригване, облакът от лед и газ излъчи нещо, което прилича на чифт гигантски рога. Кометата, наречена 12P/Pons-Brooks, е криовулканична – или комета – студен вулкан. Има твърдо ядро с приблизителен диаметър от 30 километра и е изпълнено със смес от лед, прах и газ, известна като криомагма. Ядрото е заобиколено от размит облак от газ, наречен кома, който изтича от вътрешността на кометата.

Когато слънчевата радиация нагрява вътрешностите на кометата, налягането се увеличава и кометата експлодира бурно, изстрелвайки мразовитите си вътрешности в космоса през големи пукнатини в обвивката на ядрото.

На 5 октомври астрономите откриха голямо изригване от 12P, след като кометата стана десетки пъти по-ярка поради допълнителната светлина, отразяваща се от нейната разширена кома, според Британската астрономическа асоциация (BAA), която наблюдава отблизо кометата

През следващите няколко дни комата на кометата се разшири още повече и разви своите „особени рога“, съобщи Spaceweather.com. Някои експерти се пошегуваха, че неправилната форма на комата също прави кометата да изглежда като космически кораб от научната фантастика, като Хилядолетния сокол от Междузвездни войни.

Необичайната форма на комата на кометата вероятно се дължи на неправилност във формата на ядрото на 12P, каза Ричард Майлс, астроном от BAA, след предишното изригване на кометата. Изтичащият газ вероятно е частично възпрепятстван от прорез, стърчащ върху ядрото, каза Майлс. Тъй като газът продължава да се разширява от кометата, неправилността във формата на комата става по-дефинирана и забележима, добави той.

12P в момента се движи към вътрешната част на Слънчевата система, където ще се намира около слънцето по неговата силно елиптична 71-годишна орбита около нашата родна звезда – подобно на зелената комета Нишимура, която направи почти идентична маневра на 17 септември .

12P ще достигне най-близката си точка до Земята на 21 април 2024 г., когато може да стане видима с просто око, преди да бъде катапултирана обратно към външната слънчева система. Няма да се върне до 2095 г.

Това е вторият път, когато 12P “пониква” през тази година. На 20 юли астрономите станаха свидетели на това кометата да взриви върха си за първи път от 69 години (главно поради факта, че нейните изблици са по-редки и по-трудни за забелязване през останалата част от нейната орбита). По този повод комата на 12P нарасна до около 230 000 км., което е около 7000 пъти по-широко от ядрото на кометата.

Не е ясно колко голяма е нараснала комата по време на последното изригване, но има признаци, че избухването е било „два пъти по-интензивно“ от предишното, отбелязва BAA. Досега комата вероятно се е свила почти до нормалния си размер.

Тъй като 12P продължава да се стреми към слънцето, има голяма вероятност да станем свидетели на още няколко големи изригвания. Възможно е тези изригвания да са дори по-големи от най-новото, тъй като кометата поглъща повече слънчева радиация, според Spaceweather.com.

Но 12P не е единствената вулканична комета, която астрономите наблюдават в момента: 29P/Schwassmann-Wachmann (29P) – най-нестабилната вулканична комета в Слънчевата система – също имаше няколко забележими изригвания през последната година.

През декември 2022 г. 29P претърпя най-голямото си изригване от около 12 години, което изпръска около 1 милион тона криомагма в космоса. А през април тази година, за първи път в историята, учените точно предсказаха едно от изригванията на 29P, преди да се случи в действителност, благодарение на лекото увеличение на яркостта на кометата в навечерието на ледената експлозия.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X