https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниЕкосдружение организира анкета за състоянието на атмосферния въздух в Русе

Екосдружение организира анкета за състоянието на атмосферния въздух в Русе

Екосдружение “Дишай, Русе” обобщи резултатите от анкета относно състоянието на атмосферния въздух в Русе. Допитването е организирано в периода 25 септември – 3 октомври в групите във фейсбук “За чисти вода и въздух”, “Русе диша”, “Русе” и в лични профили. В прочуването са се включили 598 респонденти, съобщи Мира Душкова, член на Управителния съвет на екосдружението.

По думите ѝ анкетата показва, че за русенци, живеещи основно в кварталите “Възраждане”, “Здравец”, “Родина” и център, е налице проблем с качеството на атмосферния въздух. Респондентите съобщават най-често за “химичен коктейл”, който изключва като замърсители запалените стърнища от Румъния и битовите замърсители. Замърсяването става предимно през нощта, когато липсва контрол от отговорните институции.

“Според анкетираните институциите в Русе не правят достатъчно и не успяват да контролират потенциалните замърсители, за да решат дългогодишния проблем. Затова гражданите призовават за кардинални и радикални мерки – непрекъснат мониторинг, солидни глоби и затваряне на предприятията, докато не гарантират спиране на замърсяването извън производствените си сгради. Всички мерки да бъдат ефективни, а не формални”, казва Душкова.

Според нея отговорите на анкетата разкриват, че русенци са обезпокоени за здравето на семействата си, поради което някои планират да напуснат града.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X