https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаМО предлага актуализация на Плана за развитие на Въоръжените сили на България...

МО предлага актуализация на Плана за развитие на Въоръжените сили на България до 2026 г.

Актуализация на Плана за развитие на въоръжените сили на България до 2026 г. предлага Министерството на отбраната (МО). Докладът от министър Тодор Тагарев до Министерския съвет е публикуван на интернет сайта на МО.

С Плана се определят функционалната и организационната структура, органите за управление, подчинеността, числеността, дислокацията, въоръжението, техниката и материалните ресурси на структурите на въоръжените сили. Съгласно План 2026, на две години (в началото на 2023 г. и 2025 г.) е определено да се извършва преглед за неговото изпълнение, като в зависимост от неговата реализация се оценява необходимостта от неговата актуализация през втория и съответно третия етап.

Основните предложения са насочени към оптимизиране на структурите на въоръжените сили заради очакваната доставка на първите изтребители F-16 Block 70 през 2025 година. Предлага се реорганизиране с увеличение на числеността на въоръжените сили, свързано с преодоляване на дефицитите от необходимото допълнително специализирано оборудване и неговото обслужване на военния научноизследователски кораб, както и нарастващия контрол по отношение на водачите на моторни превозни средства (МПС) и значително увеличаване на изследванията от Военномедицинската академия (ВМА) на кръвни проби за установяване на концентрацията на алкохол и наркотични вещества. В разпределението на основното въоръжение и бойна техника във Въоръжените сили промените са свързани с повишаване подготовката на курсантите чрез прехвърляне на въздухоплавателни средства от Военновъздушните сили (ВВС) на Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“.

Организационната структура на Въоръжените сили

Предложението е насочено към оптимизиране на структурите чрез извършване на организационно-щатни промени през 2023 г., предвид очакваната доставка на първите самолети F-16 Block 70 през 2025 г. и формирането на единна структура за защита на силите и сигурност, посредством обособяването на ескадрила за защита на силите, както и адаптиране на командването и управлението в Командването за логистична поддръжка и усъвършенстване на логистичното осигуряване, насочени към осигуряване изпълнението на ангажиментите на МО по българското участие в Щабния елемент за интегриране на сили на НАТО (NFIU) и Многонационалната инициативата за съхранение на боеприпаси.

В числеността на Въоръжените сили

Предлага се реорганизиране с увеличение на числеността на Въоръжените сили, свързано с преодоляване на дефицитите от необходимото допълнително специализирано оборудване и неговото обслужване на военния научноизследователски кораб, както и нарастващия контрол по отношение на водачите на МПС и значително увеличаване на изследванията от ВМА на кръвни проби за установяване на концентрацията на алкохол и наркотични вещества. Също така и създаване на отделение по ортопедия и травматология в състава на МБАЛ-Сливен за осъществяване на максимално бърза и адекватна медицинска грижа на военнослужещите.

В двете специализирани лаборатории на ВМА – в София и Варна, се извършват над 85% от всички изследвания в страната за 2022 година.

В разпределение на основното въоръжение и бойна техника във Въоръжените сили

Промените са свързани също с повишаване подготовката на курсантите чрез прехвърляне на въздухоплавателни средства от ВВС на ВВВУ „Г. Бенковски“ и актуализиране на Плана във връзка с настъпилите изменения в разпределението на основното въоръжение и бойна техника във Въоръжените сили.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X