https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиОсъдиха собственик на русенска фирма за трудова злополука, завършила със смърт

Осъдиха собственик на русенска фирма за трудова злополука, завършила със смърт

Състав на Окръжен съд Разград призна за виновен 45-годишния С. В. от Русе, който причинил смъртта на свой 62-годишен работник поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност – извършване на строително-монтажни работи по изпълнение на обект „Ремонт на водопровод“, находящ се в село Ушинци, на главен път Русе – Варна.

Подсъдимият бил не само собственик и управител на фирмата, която била наета като изпълнител по договор за извършване на строително-монтажни работи, но и ръководител на строителните работи, и длъжностно лице по безопасност и здраве.

Трудова злополука възникнала около 13:40 ч. на 22.02.2023 г. Пострадалият заедно с двама негови колеги трябвало да извършат авариен ремонт на водопровод, собственост на частно дружество, намиращ се близо до с. Ушинци до главния път Русе – Варна. След извършените изкупни дейности с багер по разкриване на тръбата, пострадалият влязъл в изкопа за да отстрани възникналия теч. Докато пристягал болтовете на ремонтна скоба, пръстта от страната на асфалта се отлепила и затрупала 62-годишния мъж. Веднага бил подаден сигнал на тел.112, но от затрупването със земна маса пострадалият получил травми несъвместими с живота и починал за минути.

При постановяване на присъдата съдът прие, че подсъдимият не е осигурил комплексни здравословни и безопасни условия на труд на всички работещи и не е контролирал спазването на изискванията за здравословни и безопасни условия на труд.

45-годишният собственик на фирмата бе осъден на “лишаване от свобода“ за срок от една година и четири месеца, чието изпълнение се отлага за изпитателен срок от три години.

Мъжът ще заплати 1990,34 лв. за разноски на досъдебното производство и 2250 лв. разноски за съдебното производство – адвокатско възнаграждение.

Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Варна.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X