https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаИзбори 2023Последен ден от предизборната кампания

Последен ден от предизборната кампания

Днес е последният ден от предизборната кампания преди втория тур на местните избори. 19 областни града не можаха да изберат своя кмет на първи тур. Така техните кандидат-кметове ще се явят на балотаж в неделя, 5 ноември.

Избират се нови кметове на 91 общини, 451 кметства и 31 кметове на райони. Изборният ден започва в 07:00 ч. и завършва в 20:00 ч. Ако след този час пред секциите има чакащи, гласуването може да бъде удължено до 21:00 ч.

Машините за гласуване получиха удостоверение за съответствие за балотажите в неделя. От Министерство на електронното управление съобщават, че екипите са работили в интензивен режим, за да завършат процедурата и да осигурят протичането на честни и демократични избори.

„Вече е факт още една ключова стъпка на правителството за гарантиране на честното и коректно отчитане на изборните резултати. Въпреки извънредно кратките срокове за извършване на цялата процедура отново, Министерството на електронното управление работи денонощно и свърши работата си в срок”, посочи премиерът Николай Денков.

Миналият петък един от мотивите на ЦИК за отмяна на машинния вот беше, че този процес не беше завършил. В понеделник Върховният административен съд реши, че решението на ЦИК за отмяната на машините е законосъобразно за първия тур, но незаконосъобразно за втория, тъй като има време процедурата по удостоверение да бъде извършена.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X