https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниШефът на ТАСС е бил уволнен заради "твърде подробното" отразяване бунта на...

Шефът на ТАСС е бил уволнен заради “твърде подробното” отразяване бунта на ЧВК “Вагнер”

Уволнението на генералния директор на руската държавна информационна агенция ТАСС Сергей Михайлов беше наказанието на Кремъл за твърде подробно отразяване на бунта на ЧВК Вагнер.

Това съобщиха за The Moscow Times петима източника – високопоставен служител на ТАСС, служител на президентската администрация, двама високопоставени източници в Държавната дума и руски правителствен служител. Освен това топ мениджърът на един от големите руски медийни холдинги знае за това. Всички те се съгласиха да говорят само при условие за анонимност от страх да не бъдат обект на наказателно преследване.

Михайлов, който оглавяваше ТАСС от 2012 г., загуби поста си на 5 юли и стана първият цивилен служител, наказан след бунта на Вагнер, който коства кариерите на редица руски военни, включително бившия командир на групировката в Украйна , генерал Сергей Суровикин.

Оплакването на Кремъл срещу Михайлов беше прекалено ревностното отразяване в „новините“ на подробностите за превземането на щаба в Южния федерален окръг от въоръжени наемници в момент, когато руското правителство публично показа слабост и беше в паника. Държавната агенция ТАСС беше една от първите, рано сутринта на 24 юни, събота, която публикува снимки от Ростов на Дон, които ясно доказват, че бойци на Вагнер са окупирали центъра на града и са блокирали щаба, откъдето са войските в Украйна заповяда.

„ТАСС разкри всичко това твърде подробно и бързо. Забравиха, че основната им задача не е да съобщават новини. И да създадем идеологически правилен наратив за Кремъл“, каза руски правителствен служител пред The ​​Moscow Times.

Кремъл, който държи под строг контрол всички държавни и частни медии, е бил недоволен както от епизода с бунта на Пригожин, така и от като цяло недостатъчното ниво на пропаганда от страна на ТАСС, каза източник от ръководството на агенцията и това беше потвърдено от събеседник в Кремъл и събеседник в един от големите руски медийни холдинги.

Алексей Громов, първият заместник-началник на президентската администрация, отговарящ за руските медии, „беше просто бесен“, каза източник на ТАСС.
Последната капка за Кремъл беше информацията, че Михайлов е напуснал Москва, когато танковете и бронетехниката на Вагнер бързо се придвижваха към столицата, а бизнес самолетите на олигарси и чиновници излитаха от летищата един след друг.

Твърди се, че сред тях са приятелят от детството на Владимир Путин, милиардерът Аркадий Ротенберг, вицепремиерът Денис Мантуров, милиардерът Владимир Потанин, както и милиардерът Борис Ковалчук, ръководител на Inter RAO и син на друг приятел от детството на руския президент Юрий Ковалчук. Самият Путин, както съобщиха източници на The Moscow Times, също е напуснал Москва по препоръка на службата за сигурност.

Михайлов наистина напусна столицата, каза негов дългогодишен познат пред The ​​Moscow Times: „Той отлетя. Но му се обадили и му казали спешно да се върне. Тогава той каза на всички, че има предварително планирано пътуване. Но на кого му пука?“

Втори познат на Михайлов потвърди напускането му пред The ​​Moscow Times, но го нарече „просто съвпадение“. „Сергей наистина е любител на пътешествията. Беше уикендът“, обясни той.

Няколко дни след неуспешния бунт депутатите от Държавната дума поискаха от специалните служби да разберат кои от чиновниците и държавните служители са напуснали столицата в критичен момент и да ги накажат за тяхната „непристойна постъпка“.

Самият Михайлов каза пред The ​​Moscow Times, че по време на юнските събития „той е бил в кабинета си“. „Напуснах работа сутринта. За моите 11 години никога не е имало оплаквания от работата на ТАСС“, каза той.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X