https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаБорислав Сарафов: Време е хората, които ни налагат вето за Шенген, да...

Борислав Сарафов: Време е хората, които ни налагат вето за Шенген, да ни чуят

“Приемането ни в Шенген е тема, която твърде много се политизира. Надявам се, че аргументите, които ще изтъкнем ще бъдат чути от хората, които налагат вето на страната”, заяви изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов по време на конференцията за разширяването на Шенген и ролята на България за сигурността по границите на Европейския съюз.

“България е държава на първа линия с чувствителни външни граници. През територията ни минават пет европейски транспортни коридора. Страната ни е разположена на един от най-засегнати миграционни маршрути. Конфликтите и социалната нестабилност генерират постоянни миграционни потоци. Това определя нейната мисия да поема големи отговорности за сигурността на ЕС. Страната ни се справя успешно”, каза още и.д. главен прокурор.

По думите му България е изпълнила и политическите критерии за приемането ни в Шенген.

“Институциите са силно ангажирани със съдебната реформа, дори на конституционно ниво. ЕС е пространство на свобода, сигурност и правосъдие. Ние разполагаме с достатъчно добро законодателство, което да гарантира върховенство на правото. Стремим се да го актуализираме с оглед на динамичните процеси, които пряко касаят границата ни. Реалните заплахи пред националната сигурност на всички държави членки на ЕС са кибератаки, терористични нападения, преодоляване на предизвикателствата от нелегалната миграция”, посочи още Сарафов.

“Ние сме изпълнили техническите критерии. Страната ни е надежден член на ЕС. Охраняваме добре границите си и заслужаваме да бъдем част от Шенген. Надявам се, че на днешната конференция ще представим анализ за нашия модел на работа. Ще формулираме конкретни предложенията и нови перспективи пред европейската система. Българската прокуратура ще мобилизира целия си капацитет за постигане на общите си цели”, изтъкна още Сарафов.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X