https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораДенков: Има административни нарушения, но не са достатъчни за отмяна на машинния...

Денков: Има административни нарушения, но не са достатъчни за отмяна на машинния вот

Има административни нарушения, но те не са били достатъчно основание за отмяна на машинния вот на първия тур от изборите. Така премиерът Николай Денков коментира казуса със заместник-министъра на електронното управление, заснетите кодове на машините за гласуване и последвалия доклад на ДАНС.

Денков ще поиска днес среща с министър Йоловски. Тя вероятно ще бъде след 15 часа.

Истинската причина за отмяна на машинния вот е, че от ДАНС не са проверили информацията, която са изпратили. И затова академик Денков е поискал освобождаването на Пламен Тончев в мотивирано писмо до президента.

„Със сигурност заместник-министъра е направил някои административни нарушения. Но тези административни нарушения не са причина за отменяне на машините на изборите. Например това, че са използвани лични устройства тогава, когато не е трябвало да се използват лични устройства. Предните години е било същото на предните избори. Така че тука той не е направил нещо извънредно. Просто е трябва да бъде много по-внимателен, защото този тип административни нарушения бяха използвани, за да се вмени, че в него е вината за отмяната на машините за първия тур проблема истинската причина да се махнат машините. Първо че заместник-председателят не провери информацията, която изпрати, и второ, че я изпрати публично, без да бъде проверена. Изпратил съм мотивирано писмо до президента о би трябвало да е качено вече на сайта на Министерски съвет. В него има ясно са показани законови мотиви защо има проблем с председателя на ДАНС“, обясни премиерът.

До отмяна на машинния вот се стигна, след като на председателски съвет в НС се е представил доклад на ДАНС, от който станало ясно, че на 25 октомври зам.-министърът на електронното управление е свалил кодовете на машините, записал ги на телефона си и на флашка.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X