https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоЛидия Шулева: Увеличението на пенсиите следва инфлацията

Лидия Шулева: Увеличението на пенсиите следва инфлацията

“Разбирам желанието за по-голяма събираемост на задълженията към бюджета, но няма обществена подкрепа за идеята „бонус срещу донос”. Трябва да минат години, да завършат делата и тогава човекът, подал сигнала за данъчни нарушения да си получи бонуса”, обясни Лидия Шулева – бивш вицепремиер и социален министър в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Тя обясни, че процентите за увеличение на пенсиите отразяват инфлацията.

“По закон пенсиите се увеличават по Швейцарското правило представлява 50% от инфлацията и 50% от средния осигурителен доход. Коледните добавки са традиция и са в помощ на хората с ниски доходи”, каза тя.

За идеята гражданските договори да преминат в трудови, тя обясни, че стремежът е гражданските договори, които имат характер на трудови договори, да станат трудови.

“Би трябвало да се преобразуват в трудови, защото оставайки като граждански, хората са в неблагоприятна ситуация, не могат да черпят правата на трудовите договори – не могат да ползват болнични, обезщетения за безработица. Нужен е текст, който да преобразува тези договори, но по определена дефиниция”, уточни Шулева.

Относно новия взет външен дълг, тя каза, че това не е притеснително. За настояването на ресторантьорите да се запази намалената ставка на ДДС от 9% Шулева обясни, че тези мерки са били валидни за времето на пандемията от коронавирус.

„Оборотите на ресторантьорите надминаха предпандемичната обстановка”, каза тя.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X