https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоРуската църква в София отваря врати

Руската църква в София отваря врати

Отваря врати Руската църква в центъра на София. Новият предстоятел, назначен от руския патриарх, протойерей Владимир Тишчук ще отслужи първия си молебен, заедно с тримата български свещеници, назначени от патриарх Неофит да служат в църквата.

Богослужения ще има и в събота, и в неделя. Впоследствие ще има и общи служения с представители на нашата църква. Досега отец Владимир е бил свещеник в храма “Св.Николай” във Виена.

Столичният храм “Св. Николай Мирликийски” беше затворен на 21 септември, след като предстоятелят му – архимандрит Васиан Змеев и още двама служители на храма бяха експулсирани от България по подозрения в шпионаж. Имаше и серия от протести, за да бъдат отворени отново вратите на църквата и на криптата с мощите на Свети Серафим Софийски.

Покрай шпионския скандал се породи и спор – чия е собствеността на имота. На 26 септември нотариусът Иван Дахтеров и Агенцията по вписванията заявиха, че руското посолство има нотариален акт за църквата. Ден по-късно от Държавния архив откриха документа за дарението на земята на църквата и крепостния акт. А прокуратурата започна проверка.

Междувремeнно говорителката на руското външно министерство Мария Захарова коментира, че заплахата за узурпиране на храма била потъпкване на правовите норми, включително на задълженията на София по договора за приятелски отношения и сътрудничество между Руската федерация и България.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X