https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораАсен Василев: Няма как да сме богата държава, ако заплатите и доходите...

Асен Василев: Няма как да сме богата държава, ако заплатите и доходите са ниски (видео)

„Повечето критики, които идват, са базирани на философията на „постната пица”. Време е да правим модерна икономика и да вдигаме доходите на гражданите. Виждате, че задържаме данъчната политика. И работим за инвестиции в държавата”, заяви финансовият министър Асен Василев.

„Политиката, която провеждаме от 2021 година досега, е, че няма как да сме богата държава, ако заплатите и доходите са ниски. Трябва да се вдигне цената на труда, трябва да станат по-високи заплатите. В същото време да инвестираме в нови машини, в пътища, в железници, така че държавата да може да дръпне напред и да се вдигне производителността на труда”, каза Василев.

“Бюджетът е разчетен при нива на събираемост , които са същите като тази година и малко по-малки от миналогодишните, които бяха събрани. Така че от тази гледна точка нямаме проблеми с приходната част. Данъците, като процент от БВП, са предвидени на 37% Нямаме проблем с данъчните приходи. 37,5, колкото са и тази година. Миналата година успяхме да съберем даже малко повече – 38% данъци от БВП, така че там нямаме проблеми.

За трета поредна година се показва, че България може да има 3% дефицит, може да има истинска социална политика (заложеното увеличение на доходите е над 11%), може да има рекордни инвестиции (12 милиарда са заложени) и всичко това да се върже с данъчната политика , без да се вдигат ставките на данъците”, обясни финансовият министър.

“Проблемът според мен е, че се показва за трета година, че България може да има 3% дефицит, може да има рекордни инвестиции, истинска социална политика и всичко това да се върже с данъчната политика без да се вдигат ставките на данъците”, каза още Василев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X