https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниРъководството на Областната администрация представи възможностите на Русенския регион пред германския посланик

Ръководството на Областната администрация представи възможностите на Русенския регион пред германския посланик

Развитието на двустранните отношения между България и Германия в сферата на икономиката, образованието и културата обсъдиха областният управител на Русе Данаил Ковачев и неговият заместник Георги Георгиев с извънредния и пълномощен посланик на Федерална Република Германия в София Н. Пр. Ирене Планк.

По време на срещата Ковачев представи предимствата на русенския регион и посочи, че направените до момента немски инвестиции в областта насърчават икономиката и гарантират нейния устойчив растеж. Той отбеляза също така, че Германия е сред водещите търговски партньори на страната ни и изрази готовност за съдействие при сътрудничеството между германски и български фирми и институции.

Припомняме, че по данни на НСИ износът на България към Германия през 2022 г. се е увеличил с 29.1% спрямо предходната 2021-а и възлиза на малко над 13 млрд. лв. За същия период вносът също бележи ръст с 24.2% и се равнява на над 11.5 млрд. лв. Същевременно за първото полугодие на тази година износът на страната ни към Германия е малко над 8 млрд. лв.

„Участието в съвместни проекти и инициативи категорично ще окаже положително влияние върху възможностите за развитие на бизнес тук, а също ще насърчи повече немски фирми да избират да инвестират в областта. Създаването на подобен тип контакти и партньорства категорично открива нови перспективи и за двете страни“, сподели Ковачев и подчерта, че регионът има редица предимства.

Сред тях са добрата транспортна свързаност, както и развитата образователна система, част от която е и Средното училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“. За пореден път бе подчертана ролята на „Дойче шуле“ в подготовката на млади хора, владеещи отлично немския език.

В рамките на срещата бяха дискутирани въпроси относно влизането на България в Еврозоната, необходимостта от по-скорошно приемане на страната ни в Шенген, както и възможностите за развитие на туризма и реализирането на съвместни културни мероприятия.

Не на последно място Ковачев разговаря с посланика на Германия относно предстоящото започване на изграждането на автомагистрала между Русе и Велико Търново, както и построяването на втори мост над река Дунав при Русе.

По време на посещението си при Ковачев Н. Пр. Ирене Планк бе придружена от ръководителя на отдел „Култура и връзки с медиите“ Дебора Лавал, Мила Илиева от същия отдел, както и от русенката Мариета Волф.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X