https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноТази нощ ще бъде кулминацията на метеоритния поток Леониди

Тази нощ ще бъде кулминацията на метеоритния поток Леониди

„Звезден дъжд“ ще се изсипе от небето тази нощ, съобщават от НАСА. Тази нощ ще бъде кулминацията на „Леонидите”, един от най-зрелищните метеорни дъждове за годината. Бляскавия звездопад започна на 6-ти и ще продължи до 30 ноември, но кулминацията е тази нощ. Ако метеорологичните условия бъдат добри, с просто око ще можем да наблюдаваме зрелищен спектакъл от около 100 “падащи звезди” на час.

„Леонидите” са най-известният „дъжд от падащи звезди”, открит още през 901 година. Космическият прах, който изгаря в атмосферата под формата на ярки метеори, е остатък от кометата „55P/Темпъл-Татъл”. „Падащите звезди” влитат в нашата атмосфера със скорост над 70 км/сек. Всяка година техният брой е различен, в зависимост от плътността на потока.

На всеки 33 години кометата се приближава до Слънцето, което засилва наблюдението на звездите от Земята. Учените прогнозират, че следващата мощна метеорна буря от Леонидите ще се случи през 2099 г.

Не е необходимо специално оборудване за наблюдение на метеорите – ясно небе и топло облекло са достатъчни. Както и тъмно място, за да се видят и по-бледите метеори.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X