https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоЕкспертите на РИОСВ-Русе върнаха папагала - беглец на собствениците му

Експертите на РИОСВ-Русе върнаха папагала – беглец на собствениците му

Сигнал за свободно летящ папагал е постъпил в РИОСВ – Русе през седмицата от служители на магазин в Русе. Те са донесли птицата в инспекцията, като в същото време са публикували информация в социалните мрежи.

Екземплярът е от вида папагал-монах и е под закрилата на Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна (CITES). Птицата е маркирана с пръстен, което е белег, че е развъдена в изкуствени условия, т.е не е взета от дивата природа. Върнат е на собствениците му след установяване на дейтайли за притежанието му.

В практиката на екоинспекцията нередки са случаите, в които папагали, влечуги и др. животни стават домашни любимци. Те обикновено се закупуват от специализирани магазини, развъдчици, но напоследък продажби се извършват и през е-платформите в Интернет, какъвто е случаят с папагала – беглец Диего.

Независимо от това е важно да се знае, че животните и растенията, включени в приложенията на Конвенцията подлежат на задължителна регистрация, която е безплатна. Правилата важат и за случаите на препродажба/смяна на собственика. Липсата на рагистрационен документ е нарушение на Закона за биолгичното разнообразие, което се санкционира от контролния орган и може да се стигне до конфисуване на екземпляра.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X