https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаПарламентът все пак ще обсъжда комисия за полицейското насилие на протеста срещу...

Парламентът все пак ще обсъжда комисия за полицейското насилие на протеста срещу БФС

Създаването на временна анкетна, която да разследва имало ли е полицейско насилие по време на протеста срещу БФС миналата седмица все пак влезе в работната програма на депутатите днес. Въпреки че имаха заковани точки, народните представители все пак я вкараха. Днес обаче отпадна изборът на управител на НЗОК.

Веднага след разместването Гроздан Караджов от ИТН изчете декларация от името на парламентарната група, в която иронизира случващото се. “До тази сутрин не бе ясно дали ще се разбере сглобката и дали ще има комисия. Тъжно е, че в парламентарната история най-добрият начин да заметеш един скандал е да създадеш комисия за неговото разследване”, започна той, с което си спечели критики от залата – нямал право на декларация по точка от дневния ред. Караджов обаче обясни на “уважаемите развълнувани колеги от ДПС”, че декларацията не се касае за точката от дневния ред и не касае темата.

И отново се върна към изказването си и тезата, че комисията едва ли е само за замитане на проблема под килима, а е свързано с това кой, кога и защо е натискал министъра на вътрешните работи и дали последвалите изстъпления не са “пряк резултат от това кадруване”. Според него ненадеен отговор на въпроса дал Кирил Петков в “едно странно интервю”, в което влязъл в пряк сблъсък с обадилия се по телефона министър Калин Стоянов, който го обвинил в натиск за смяна на ръководни кадри в МВР. Петков опитал да се измъкне, но по странен начин 4 пъти попитал Калин Стоянов дали е говорил с него след датата 17 август. “Не откакто се познават или откакто е назначен, а точно от 17 август, което логично предполага, че преди това е имало разговори и срещи, на които се е обсъждала работата на министерството. На 16 август бе застрелян виден ментор на Петков и ПП – Алексей Петков, човек, който по думите на други коалиционни партньори е виновен за създаването на това правителство. Т.е. до 16 има човек, логистика, срещи, след това го няма човек, логистиката и влияние върху МВР. Обществото има право да знае как се случват нещата в силовите министерства. Петков дължи обяснение за онова, което крепи този порочен сговор”, настоя Караджов.

“Трябва да се създадат поне 2 анкетни комисии за МВР – една какво е ставало до 17 август, когато е имало човек и влияние и една след това, когато нещо се е счупило във вашите задкулисни контакти”, заяви депутатът от ИТН.

И припомни, че министър Александър Йоловски първи се е оплакал от натиск, сега се оплаквал и МВР министъра. “Ако логистикът на сглобката бе жив, можеше да попитаме него, това вече не е възможно. Кирил Петков да проговори, да му олекне”, емоционален бе Караджов.

Той определи като странно поведението на премиера Николай Денков, който не е намерил време да разговаря Йоловски и да изясни наистина ли е заплашван от Петков. Но вчера най-после се “охрабрил” – искал проверка дали политици са заплашвали министър, нищо че сигналът е от няколко месеца. “Денков се е снишил докато премине бурята, а трябва да се заяви, че няма как и двете страни да са прав, Или и и двамата министри лъжат и трябва да бъдат освободени, или и двамата казват истината. Ако е така – премиерът трябва да се разграничи от Китил Петков, който пак го няма в залата”, завърши Караджов.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X