https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиИнцидентиОтвлякоха втори кораб с българи на борда

Отвлякоха втори кораб с българи на борда

Нападатели заловиха танкер, свързан с Израел, с българи на борда, край бреговете на Аден, Йемен, съобщиха властите, цитирани от АП.

Никоя групировка все още не е поела отговорност, но нападението идва след други две морски атаки през последните дни, които са свързани с войната между Израел и „Хамас“.

Нападателите са пленили кораба „Сентръл парк“, плаващ под флага на Либерия в Аденския залив, съобщи компанията собственик Zodiac Maritime и частната разузнавателна фирма Ambrey.

Служител на американската отбрана също потвърди пред Асошиейтед прес, че атаката се е състояла.

Компанията нарече конфискацията „пиратски инцидент“. „Наш приоритет е безопасността на нашия 22-членен екипаж на борда“, каза Zodiac в изявление. „Корабът с турски капитан има многонационален екипаж, състоящ се от екипаж от руски, виетнамски, български, индийски, грузински и филипински граждани. Корабът превозва пълен товар с фосфорна киселина“, посочиха от компанията.

Zodiac описва кораба като собственост на Clumvez Shipping Inc., въпреки че други документи директно назовват Zodiac като собственик. Базираната в Лондон Zodiac Maritime е част от Zodiac Group на израелския милиардер Еял Офер.

Не е ясно кой стои зад атаката. Аден се държи от сили, съюзени с международно признатото правителство на Йемен и водена от Саудитска Арабия коалиция, която се бори с подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хути от години. Тази част от Аденския залив на теория е под контрола на тези сили и е доста отдалечена от контролираната от хутите територия в страната.

Служителят на отбраната на САЩ каза, че изглежда „неизвестен брой неидентифицирани въоръжени лица“ са завзели кораба.

Висши военни на йеменските бунтовници се качиха на плавателния съд за инспекция
Корабите са изключили системите си за проследяване, според данни от MarineTraffic.com, анализирани от АП. В случая на „Сентръл парк“ корабът е предавал последно преди четири дни, след като е напуснал Суецкия канал на юг към Червено море.

Атаките идват, когато глобалното корабоплаване все повече се оказва мишена в продължителната война, която заплашва да се превърне в по-широк регионален конфликт – дори след като примирието спря боевете и „Хамас“ размени заложници срещу палестински затворници, държани от Израел.

Миналата седмица пък товарен кораб, частично собственост на израелски бизнесмен, бе отвлечен от йеменските хути в Червено море, където на борда се оказа, че има двама българи. Тогава израелският премиер Бенямин Нетаняху обвини Иран в пиратство.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X