https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКрими60% от осъдените пияни и дрогирани са с чужди коли, НАП търси...

60% от осъдените пияни и дрогирани са с чужди коли, НАП търси купувачи за първите 78 отнети

Българинът сяда пиян или дрогиран зад волана на кола, която не е негова собственост. Това показват данните на МВР за осъдените след промените в Наказателния кодекс. С тях колите на шофьорите, хванати зад волана под въздействието на алкохол или наркотици, вече се отнемат.

Промените влязоха в сила на 9 август. За три месеца и половина оттогава са осъдени 194 души. Всички те имат наказания, защото делата са по бързата процедура.

Само 78 от тях са били пияни или дрогирани зад волана на собствен автомобил. Това са 40% от всички. Колите са иззети с решенията на съда и са предадени на НАП.

116, или 60% от всички осъдени, са шофирали чужд автомобил. Повечето коли са на лизинг. Те ще платят равностойността на колите след оценка на експерти, назначени от НАП. Парите ще бъдат превеждани на данъчните, а ако не го направят следват запори на банкови сметки, заплати, друго имущество.

Над 90% от делата срещу пияни и дрогирани шофьори са по бързото производство. Само две-три седмици е времето от залавянето им на пътя до окончателния съдебен акт, пише “24 часа”.

Повечето се признават за виновни и сключват споразумение с прокуратурата за условни присъди. Така проблемите им с правосъдието приключват, но започват да изплащат дълга си към НАП или да търсят нов автомобил вместо отнетия в полза на държавата.

Такъв е случаят с първия хванат пиян зад волана. Още на 9 август, когато влизат в сила промените в НК, 36-годишен безработен баща на две деца от град Искър до Плевен сяда зад волана след няколко питиета. Спрян за проверка, той е тестван с дрегер за алкохол. Уредът показва 1,9 промила. Не е оспорвал. Дори не пожелал да даде кръвна проба. Точно 12 дни по-късно е изправен пред съда в Кнежа. Споразумението е за 6 месеца условно с 3 г. изпитателен срок, 6 месеца без книжка и 3871 лв., колкото е струвала колата, която е карал. Тя е на негов роднина и е върната на собственика, но е оценена, за да може пияният нарушител да плати равностойността ѝ.

След съдебния акт за отнемане или плащане на равностойността на колата магистратите изпращат писмо до НАП. В това време колата се пази на паркингите пред районните управления на МВР.

За разлика от присъдите и отнемането на колата със съдебен акт процедурата по продажбата от НАП отнема 3-4 месеца.

Най-бързи се оказаха от дирекцията на данъчните в Бургас. Те вече започнаха разпродажба на автомобили на пияни и дрогирани шофьори, отнети в полза на държавата. Интересът е голям и се продавали още на първа стъпка, като често се стигало до сериозно наддаване от началната цена. До момента са продадени два такива автомобила, но се подготвяли още три, казаха от териториалната дирекция на НАП в морския град. Уточняват, че законът давал възможност и на осъдените да участват в търговете, ако искат да изкупят автомобилите си.

Полицията в Бургас първа започна да прибира превозни средства на шофьори, хванати зад волана с алкохол или наркотици. Само за първите два дни от старта на процедурата през август бяха иззети шест, сред които дори и тир. До 27 ноември иззетите МПД са общо 183. Всяка седмица са средно по 10.

89 са досъдебните производства, образувани за шофиране след употреба на алкохол и 94 за шофиране след употреба на наркотични вещества, каза комисар Марин Димитров, началник на Охранителна полиция и КАТ в Бургас. Според него след промяната в закона има спад в броя на нарушителите на пътя.

“При нас тези дела са ежедневие. До разпродажба се стига след приключване на делото и ако шофьорът бъде признат за виновен. Преди това превозните средства са част от досъдебното и евентуалното съдебно производство, до произнасяне на съда”, припомня районната прокурорка на Бургас Мария Маркова. Ако шофьорът е признат за виновен, но не е собственик на превозното средство, трябва да плати неговата пазарна стойност в полза на държавата, допълва Маркова.

За да има къде да се съхраняват иззетите автомобили, община Бургас осигури на местната полиция подходящ терен с видеонаблюдение. Местоположението на паркинга обаче се пази в тайна от съображения за сигурност.

Общо 27 автомобила, отнети в полза на държавата след присъди и решения на съда, са продадени от НАП-Бургас, а получените от тръжните процедури средства надхвърлят 50 000 лева. Проверка на “24 часа” показа, че става дума за конфискувани доста стари автомобили по различни казуси – не само на пияни и дрогирани шофьори. Един от тях е свързан с нелегалния трафик на мигранти и отнемането на автомобили на каналджии в полза на държавата, за които също имаше промяна в Наказателния кодекс – преди тази за пияните и дрогирани шофьори.

В момента се подготвят още 11 автомобила за оценяване и обявяване за продан.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X